Σε καταφύγιο εξελίσσεται η Βρετανία για τους πλούσιους Ελληνες, οι οποίοι ευθύνονται σήμερα για το 6% όλων των αγορών κατοικιών αξίας άνω των 2 εκατ. στερλινών (3 εκατ. δολαρίων) στο Λονδίνο. Η κρίση στην Ελλάδα και η προσπάθεια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από το εξαγγελθέν πακέτο λιτότητας είναι οι λόγοι για τους οποίους οι αγορές πολυτελών κατοικιών από Ελληνες έχουν διπλασιασθεί έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης τριετίας. Οι πλούσιοι συμπατριώτες μας, μάλιστα, δεν φαίνεται να πτοούνται από την έλλειψη πολυτελών κατοικιών προς πώληση, ούτε από τον αυξημένο ανταγωνισμό εκ μέρους άλλων ξένων υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι βρίσκουν ιδιαιτέρως δελεαστική την ασθενέστερη στερλίνα.
Η ζήτηση αυτή έχει βοηθήσει την αγορά πολυτελών ακινήτων του Λονδίνου να ανακάμψει από την παγκόσμια ύφεση. Μπορεί η αβεβαιότητα για τον νικητή των σημερινών εκλογών να συνέβαλε σε μείωση των αγοραπωλησιών κατά 23% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, ωστόσο, σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία Knight Frank, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε συνολικά κατά 18% τον περασμένο μήνα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οι τιμές μονοκατοικιών και διαμερισμάτων αξίας άνω του 1 εκατ. στερλινών αυξήθηκαν κατά 21% τον Απρίλιο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα από τον Φεβρουάριο του 2008. Από τις αρχές Απριλίου, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Οπως επισημαίνει η εταιρεία, «η κρίση χρέους της Ευρωζώνης επιδρά θετικά στη λονδρέζικη αγορά, με τους Ευρωπαίους αγοραστές να γίνονται πολύ πιο ενεργοί. Καθώς η κρίση έχει στο επίκεντρό της την Ελλάδα, επιδρά άμεσα στη ζήτηση από τη χώρα αυτή».
Η υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, την τελευταία διετία, συνέβαλε ώστε το Λονδίνο να προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες αγοράς των τελευταίων 10-15 ετών. Εκτός από τους Ελληνες, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν Ρώσοι και Ιταλοί, οι οποίοι ευθύνονται για περισσότερο από το 25% όλων των αγορών κατοικιών αξίας άνω των 2 εκατ. στερλινών. Το τελευταίο εξάμηνο, πωλήθηκαν περί τις 2.000 κατοικίες αυτής της αξίας.
Ούτως ή άλλως, οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη Βρετανία φαίνονται να ανακάμπτουν, έστω και με βραδείς ρυθμούς. Τα μέτρα της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, όπως η φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας κάτω των 250.000 στερλινών, προφανώς αποδίδουν. Στοιχεία έδειξαν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά τέσσερις μήνες, φθάνοντας τις 48.901. Τον Νοέμβριο του 2008 είχαν υποχωρήσει στο ναδίρ των 26.600. Παραμένουν, πάντως, πολύ χαμηλότερες από τις 120.000 που είχαν καταγραφεί στο αποκορύφωμα της φούσκας των ακινήτων.
No comments:
Post a Comment