Οταν η Κομισιόν, το Eurogroup (δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) και το ΕcoFin (όλοι μαζί και οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) συζητούν το σενάριο της «ελεγχόμενης πτώχευσης», θα ήταν αστείο να μην αντιδράσουν βίαια οι αγορές ξεπουλώντας το ευρώ. Ετσι, δεν είναι παράδοξο που η πρόταση -γερμανικής έμπνευσης- να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και η πρόβλεψη για «ελεγχόμενη πτώχευση» κερδίζει διαρκώς έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν, που αρχικά δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν γι’ αυτήν, τώρα την υποστηρίζουν.
Το ευρώ, αφού ξέπεσε χθες στα 1,1876 δολάρια ανά ευρώ, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006, απλώς σταθεροποιήθηκε στα 1,1930 με άμεση προοπτική να πέσει στα 1,1747 δολάρια που ήταν η γενέθλια εκκίνηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του τον Iανουάριο του 1999.
Tο δημόσιο χρέος έχει καταντήσει εφιάλτης και μας πνίγει κυριολεκτικά. Βεβαίως, το μείζον πρόβλημα δεν είναι η ασωτία ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης που δημιουργεί αδύνατους κρίκους. Από την ύπαρξη του κοινού νομίσματος επωφελούνται οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, με πρώτη τη γερμανική, όπως επιβεβαίωσαν και τα χθεσινά στοιχεία. Απλώς η διεθνής κρίση τις έβγαλε στην επιφάνεια. Το κοινό νόμισμα εμποδίζει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες-μέλη να εξισορροπήσουν τα σοβαρά μειονέκτηματά τους.
Mονάχα οι μονόφθαλμοι ευρωπαϊστές παρακάμπτουν ελαφρά τη καρδία ορισμένα κριτήρια που αφορούν την ιστορική πορεία της ΟΝΕ και την ιδιομορφία της. Το ξεπούλημα του ευρώ οφείλεται στη θεμελιώδη αντίφασή του, δηλαδή χωρίς οικονομική ένωση, είναι μετέωρη η νομισματική, κι αυτό πληρώνεται τώρα. Ωστόσο, η αιτία είναι κυρίως πολιτική. Οι περισσότεροι πλέον αμφιβάλλουν για το εάν το ευρώ θα επιβιώσει ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και γι’ αυτό σιωπηλά όχι μόνο δεν το χρησιμοποιούν ως αποθεματικό νόμισμα, αλλά ξεφορτώνουν και οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας!
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Aσίας ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κρίση του χρέους που έχει κλονίσει την Ευρωζώνη και υποσκάπτει την αξία των επενδύσεών τους, ως εκ τούτου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρέμβουν διαφοροποιώντας τη σύνθεση των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους και το χαρτοφυλάκιό τους.
Το ενδεχόμενο αυτό πήρε διαστάσεις θρίλερ στις αγορές όταν η Safe (State Administration of Foreign Exchange), δηλαδή ο κρατικός οργανισμός της Κίνας που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, συνολικής αξίας 2.447 δισ. δολαρίων, έχει υποστεί σφοδρές ζημίες από επενδύσεις αξίας 630 δισ. δολαρίων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Οπως αποκάλυψαν οι Financial Times, αξιωματούχοι της Safe ανησυχώντας για την έκθεση της χώρας στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συζήτησαν το επίμαχο θέμα με ξένους τραπεζίτες στο Πεκίνο.
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι, επίσης, οι ενδείξεις ότι και οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτικοί οίκοι της Iαπωνίας, που κατέχουν ηγετική θέση στον κόσμο, έχασαν πλέον την εμπιστοσύνη τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης όπως φαίνεται από τη χάραξη της στρατηγικής τους.
Ερευνα της επενδυτικής βρετανικής τράπεζας Barclays Capital έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γιαπωνέζων θεσμικών επενδυτών ομολόγων τώρα φοβούνται ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Να επισημανθεί ότι σε παρόμοια έρευνα στις αρχές του έτους, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων είχε εκφράσει την προτίμησή του στις επενδύσεις σε ευρωομόλογα έναντι των ομολόγων του δολάριου, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει κάτω από το 30%! Οι ίδιοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επενδύσεις στην ομολογιακή αγορά της Γερμανίας, όπως επισήμαναν.
Aφού είχαν κάψει τα δάκτυλα τους στο παρελθόν, οι Iάπωνες θεσμικοί επιστρέφουν στις παραδοσιακές επενδύσεις σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου. Nα επισημανθεί ότι η έναρξη του νέου οικονομικού έτους από την 1η Aπριλίου στην Iαπωνία έχει σηματοδοτήσει ένα νέο κύμα επενδύσεων στο εξωτερικό. Ομως η διάχυτη απαισιοδοξία για την πορεία των οικονομιών της Zώνης του Eυρώ καθορίζει και τις επιλογές τους.
No comments:
Post a Comment