8.6.10

Συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης

Σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης των χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ύψους 750 δισ. ευρώ, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως εκ των 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αναφερόμενος στη συνδρομή της ΕΕ στο μηχανισμό ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερσημείωσε ότι το ένα σκέλος αφορά στα 60 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο στα 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.

Σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο οργανισμός αυτός, με έδρα το Λουξεμβούργο και δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.

Όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρόγραμμα δε αυτό, όπως εξήγησε, θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1827168

Η παρέμβαση του ΔΝΤ στα της Ευρωζώνης μέσω επιστολής προς τους υπουργούς Οικονομικών, εκλαμβάνεται ως κίνηση υπέρ της Γερμανίας η οποία έχει ζητήσει τόσο την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και την έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών από το Συμβούλιο Υπουργών πριν καν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Eurogroup, o πρόεδρος της Ευρωζώνης Γιούνκερ τόνισε ότι βλέπει με καλό μάτι τα πρόσθετα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από Ιταλία, Βρετανία και μόλις σήμερα από τη Γερμανία. Σχετικά με την Πορτογαλία και την Ισπανία ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για το 2011. Ανέφερε ακόμα πως καμία απολύτως χώρα της Ευρωζώνης δεν εξαιρείται από την λήψη έκτακτων μέτρων.

Όπως είπε μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ανάγκη για κάθε χώρα. Σε ερώτηση για το κατά πόσον τους απασχολούν τα όσα γίνονται με το ευρώ και αν χρειάζεται περισσότερη συνενόηση μέσα στην Ευρωζώνη ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ουγγαρίας δεν μοιάζει με της Ελλάδας και τόνισε ότι οι αγορές αντιδρούν νευρικά σε δηλώσεις, φήμες και εικασίες.

O επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισε πως η taskforce έδρασε γρήγορα για να φέρει πίσω την αυτοπεποίθηση στις αγορές και να επιβάλλει την τάξη στην Ευρωζώνη. Σχετικά με την Πορτογαλία και την Ισπανία, χαρακτήρισε γενναία τα μέτρα που πήραν καθώς και την προθυμία τους να κάνουν όσα χρειάζονται για την μείωση των ελλειμμάτων τους.

Πρόσθεσε τέλος, πως βασική επιδίωξη, είναι το εργαλείο του μηχανισμού στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης να πάρει όσο μεγαλύτερη αξιολόγηση γίνεται, από τους οίκους, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στις αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων ακόμη και εάν δεν έχει υπερβεί το υφιστάμενο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο για τα δημόσια ελλείμματα.

Οι κυρώσεις αυτές, των οποίων ο χαρακτήρας απομένει να καθορισθεί, θα αποφασίζεται να εφαρμόζονται όποτε μία χώρα δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών για την απόκλιση των δημοσίων οικονομικών της, ή όταν το συνολικό επίπεδο του χρέους της αυξάνεται γρήγορα.

Μία άλλη καινοτομία που εξετάζει η ΕΕ να εφαρμόσει είναι η αυστηρότερη επιτήρηση στο μέλλον του συνολικού χρέους, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και όχι μόνον τα ετήσια ελλείμματα.

Η κεντρική ιδέα είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός για το υπερβάλλον έλλειμμα αρκετά νωρίτερα για όσες χώρες των οποίων το χρέος δεν μειώνεται στα εκτιμώμενα χρονικά διαστήματα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=170346

No comments: