2.6.10

Σφοδρή επίθεση του Κριστιάν Νουαγιέ στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

«Επιδείνωσαν την κρίση της περιφέρειας στην Ευρώπη»,
είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας

Bloomberg, AFP

Το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα, «από τα σταθερότερα του κόσμου», και οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να το διατηρήσουν έτσι. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η αναπτυξιακή δυναμική τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της Ευρωζώνης έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την ελπίδα πως «θα σημειωθεί αληθινή πρόοδος στο Τορόντο», κατά τη σύνοδο κορυφής του G20, στις 26-27 του μήνα.

Από την Ευρωζώνη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, επιτέθηκε πάντως κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, τονίζοντας ότι επιδείνωσαν την κρίση της περιφέρειας «λαμβάνοντας αποφάσεις υπό την πίεση των αγορών», κάτι που δείχνει πως «δεν παρέχουν πληροφορίες στις αγορές, αλλά άγονται από αυτές». Οπως υποστήριξε το μέλος της ΕΚΤ, η μη έγκαιρη αποτίμηση κινδύνου εκ μέρους των οίκων συνιστά «τεράστιο πρόβλημα», καθώς «δεν αποστέλλεται το μήνυμα σε χρόνο που θα το δικαιολογούσε, αλλά όταν είναι πλέον πολύ αργά και επιδεινώνει την κατάσταση». Υπενθυμίζεται ότι η Fitch μείωσε τη βαθμολογία της Ισπανίας στις 28 Μαΐου, έναν ολόκληρο μήνα αφότου η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη κατέστησε αναγκαία την προσφορά 750 δισ. ευρώ σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αρνήθηκε την κατηγορία

Η Standard & Poor's αρνήθηκε την κατηγορία ότι ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, ενώ εκπρόσωποι της Fitch και της Moody's απέφυγαν να σχολιάσουν. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Νουαγιέ, οι κεντρικές τράπεζες είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης και αυτό συνιστά πρόβλημα ιδίως σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα, καθώς επηρεάζει τον τύπο των ομολόγων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως εγγύηση δανεισμού. Οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες, κατέληξε ο αξιωματούχος, «οφείλουν τόσο να ετοιμάζουν τρόπους διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων, όσο και να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους για να ελαχιστοποιήσουν μια τέτοια προοπτική».

Ο κ. Νουαγιέ υπεραμύνθηκε χθες της αμφιλεγόμενης στροφής 180 μοιρών που πραγματοποίησε στις αρχές Μαΐου η ΕΚΤ, αποφασίζοντας να αγοράσει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης.

Ενδειξη σταθεροποίησης

Χαρακτήρισε, δε, την αντίδραση της ΕΚΤ «εξαιρετικά γρήγορη και απολύτως πραγματιστική». Σύμφωνο βρίσκει ο κ. Νουαγιέ τον Αυστριακό συνάδελφό του, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος σε περιθώριο συνέντευξης Τύπου εξέφρασε χθες την άποψη ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν δημιουργεί πληθωρισμό και δεν συνιστά ποσοτική χαλάρωση. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η επιβράδυνση των αγορών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ίσως αποτελεί ένδειξη σταθεροποίησης των αγορών και απέκλεισε την προοπτική διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη, λόγω των μέτρων λιτότητας.

Εκφράζοντας και εκείνος απορία για την απόφαση της Fitch την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίσει την Ισπανία, τόνισε πάντως ότι «πρέπει να ζήσουμε με τις αγορές ως έχουν και να προσπαθήσουμε να δράσουμε για να τις διορθώσουμε όταν θεωρούμε ότι δεν λειτουργούν πλήρως».

No comments: