Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν τέσσερα σενάρια σχετικά με την πορεία του ευρώ, το καθένα εκ των οποίων έχει διαφορετικό βαθμό ως προς την επαλήθευσή του, ενώ τις περισσότερες πιθανότητες φέρεται να έχει εκείνο το οποίο υπαγορεύει μόνιμη αποδυνάμωση της Ευρωζώνης και μακροπρόθεσμη του ευρώ.
Το πρώτο σενάριο είναι να αποκατασταθεί η τάξη και οι κυβερνήσεις, με αφορμή την κρίση, να ελέγξουν τα οικονομικά τους. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα έχει αναδειχθεί σε χώρα-πρότυπο για την Ευρώπη – κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο, εάν σκεφθεί κανείς την αναδιοργάνωση της Σουηδίας μετά την καταστροφική κάμψη στη δεκαετία του ’90. Το εν λόγω σενάριο δεν είναι αδύνατον, αλλά έχει πολλά ερωτηματικά. Το δε ευρώ ως ενισχυμένο νόμισμα θα αποδειχθεί το αντίπαλον δέος για το δολάριο.
Το δεύτερο σενάριο θα ήταν η Ευρωζώνη να σταθεροποιηθεί, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να επιλύσει τα βασικά προβλήματα στη δομή της. Το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης θα κατευνάσει τις αγορές και η αξιοπιστία της Ελλάδας προς τους επενδυτές θα αποκαθίσταται σταδιακά. Εντούτοις, οι αλλαγές δεν θα επαρκούν για να τονώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Ακόμα κι αν επινοηθούν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της, ίσως οι πολιτικοί να μην τηρήσουν τη συμφωνία. Οι πιθανότητες να επαληθευθεί το σενάριο αυτό είναι αρκετές, με το ευρώ να δέχεται επί μακρόν καθοδικές πιέσεις.
Το τρίτο σενάριο, κατά τους Financial Τimes, θα ήταν να αποδυναμωθεί μονίμως η Ευρωζώνη και να τεθεί εν αμφιβόλω το μακροπρόθεσμο μέλλον της. Οι απαιτήσεις προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αποδεικνύονται υπερβολικές. Η Ελλάδα νοσηλεύεται ίσως και για μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη περίοδο και το χρέος της αναδιαπραγματεύεται. Οι επιπτώσεις στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες πιθανώς να προκαλέσουν βαθιά ύφεση. Το σενάριο θεωρείται πολύ πιθανό, ενώ το ευρώ αποδυναμώνεται σε βάθος χρόνου.
Το τέταρτο σενάριο, που προβάλλει μακρινό μεν αλλά όχι όσο εθεωρείτο προηγουμένως, έχει να κάνει με το τέλος της εποχής του ευρώ. Οι εντάσεις δεν αντιμετωπίζονται πλέον, μία - δύο χώρες αποχωρούν ή άλλες τις αναγκάζουν να το πράξουν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_02/06/2010_403023
No comments:
Post a Comment