4.6.10

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Μάιο

Νέα υποχώρηση σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Μάιο μετά την προσωρινή σταθεροποίησή του τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61,9 μονάδες, μέγεθος το οποίο ωστόσο δεν είναι συγκρίσιμο με τους δείκτες των προηγούμενων μηνών, παρόλο που είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης στο οικονομικό κλίμα της χώρας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από το Μάιο του 2010 τα στοιχεία των ερευνών των επιχειρήσεων για το οικονομικό κλίμα, ταξινομούνται πλέον σύμφωνα με την νέα NACE Rev. 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστοιχεί στην εθνική ΣΤΑΚΟΔ 08.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει, οδήγησαν σε αναταξινόμηση κάποιων επιχειρήσεων από τον ένα τομέα στον άλλο (π.χ. από υπηρεσίες σε εμπόριο, κτλ). Με δεδομένο ότι η Ευρ. Επιτροπή δεν αναθεώρησε τη χρονοσειρά προς τα πίσω, αλλά ούτε έστω τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2010), δημιουργείται ασυνέχεια στο δείκτη, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι σημαντική. Ιδιαίτερα τα επίπεδα των δεικτών μπορεί να διαφέρουν αρκετά και να μην αντικατοπτρίζουν πραγματικές μεταβολές από τον ένα μήνα στον άλλο. Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά στοιχεία αυτού τουλάχιστον του μήνα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι Υπηρεσίες είναι ο τομέας όπου κυρίως σημειώνεται κάμψη των προσδοκιών τον Μάιο. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία δεν επηρεάζεται από τη νέα ταξινόμηση, σημειώνεται νέα πτώση, οδηγώντας το σχετικό δείκτη σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Η ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών είναι πλέον διάχυτη και εκφράζεται μέσα από την έντονη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια στις προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, του νοικοκυριού τους και τις επισφαλείς συνθήκες που φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν στην αγορά εργασίας. Οι επιπτώσεις εξάλλου από την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα, επηρέασαν αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως άλλωστε αναμενόταν και είχε διατυπωθεί ως πρόβλεψη τον Απρίλιο.

http://www.capital.gr/News.asp?id=983976

No comments: