Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να πείσουν τις αγορές κεφαλαίου ότι αυτό που έκαναν για την Ελλάδα μπορούν να το κάνουν και για όποιον άλλον χρειασθεί.
Με τα spreads και πάλι στα ύψη οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο να ξεκαθαρίσουν το πως θα διαμορφωθεί το πακέτο των 440 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν στις 10 Μαϊου, στην Ισπανία, την Πορτογαλία την Ιρλανδία και όποιον άλλον χρειασθεί... Όπως είναι γνωστό το πακέτο αυτό περιλαμβάνει επιπλέον άλλα 60 δισ. κοινοτικών πόρων και 250 δισ. ευρω από το ΔΝΤ, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι “λεπτομέρειες” για το πως θα δοθούν οι εγγυήσεις για τα 440 δισ. ευρω.
“Το χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα διαμορφώσουμε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο είναι ένα προσωρινό μέσο που αντιμετωπίζει τις ανάγκες της παρούσας κρίσης...” δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Όμως μέχρι και αυτή την στιγμή οι προετοιμασίες της συνάντησης δεν έχουν διασφαλίσει συμφωνία μεταξύ των 16 χωρών μελών του Eurogroup στο κρίσιμο θέμα του πως θα συγκεντρωθούν αυτά τα κεφάλαια. Όλοι έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα δοθούν σε “ρευστό” αλλά με την μορφή εγγυήσεων. Εδώ όμως έχει κολλήσει το θέμα, γιατί μια μεγάλη μερίδα των χωρών μελών υποστηρίζει οι εγγυήσεις αυτές να μην έχουν εθνικό χαρακτήρα αλλά να δοθούν από κοινού από την Ευρωζώνη. Παραδείγματος χάριν με την ανάθεση της έκδοσης των εγγυήσεων σε ένα φορέα της ευρωζώνης. Όμως η Γερμανία και πάλι διαφωνεί και ζητά η κάθε χώρα να δώσει το δικό της μερίδιο εγγυήσεων και η Γερμανία το δικό της γιατί διαφορετικά “η δημιουργία του κοινού ταμείου θα είναι μια μεταφορά πόρων από τους φορολογούμενους της μίας χώρας στην άλλη...”. Η αντίθετη πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει οι εγγυήσεις να δοθούν από κοινού έτσι ώστε να επιτευχθεί χαμηλότερο επιτόκιο καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα – όσο λίγα και να δώσει ως εγγύηση – είναι ήδη εκτός αγοράς ενώ η Πορτογαλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν spreads της τάξης των 235 και 185 bp αντίστοιχα...
Πίσω από την διαφορά αυτή πάντως βρίσκεται και το γεγονός ότι οι Γερμανοί θεωρούν ότι η απόδοση “συλλογικής” εγγύησης για τα 440 δισ. ευρω είναι το πρώτο και βασικό βήμα για να προχωρήσει στην συνέχεια η έκδοση ευρω-ομολόγου στην προώθηση του οποίου σιωπηρά ελπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες “προβληματικές” οικονομίες της ευρωζώνης και στο οποίο αντιτίθεται κάθετα η Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση η διαφορά αυτή πρέπει να έχει ξεκαθαρισθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο πριν από την συνάντηση της Δευτέρας διαφορετικά τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές όσο και οι αγορές συναλλάγματος θα αντιδράσουν επιθετικά ιδιαίτερα απέναντι στο ευρώ...
http://www.capital.gr/News.asp?id=983861
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment