Διάβασα εχθές ότι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζες της Γερμανίας μας προέτρεπε αλλά και μας απειλούσε να φύγουμε από το ευρώ. Ας σχολιάσουμε τι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου:
Αν γυρίσουν σήμερα η Πορτογαλία, η Ιταλία , η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία στα νομίσματά τους τότε θα έχουν να ανταγωνιστούν σε όρους ελεύθερης αγοράς όλα τα αλλά Νομίσματα. Πόσο να υποτιμήσεις τα νομίσματα των PIIGS; Μην ξεχνάμε ότι τα PIIGS εισάγουν τα περισσότερα ειδή πρώτης ανάγκης για να κινείται η οικονομία τους (πετρέλαιο, λιπαντικά, μέταλλα κ.λπ.) καθώς και ότι εισάγουν το 60-80% της τροφής τους , ακόμα και κρεμμυδάκια και πατάτες (ναι ναι καλά το κατάλαβες το 80% το παίρνει η Ελλάδα). Για να μη το παιδεύουμε, εισάγουν τα πάντα. Φανταστείτε το κόστος διατροφής να ανεβεί 30-40% και οι μισθοί θα μείνουν στα ίδια εννοείται επίπεδα, αλλιώς δεν έχουμε υποτίμηση. Ναι ναι καλά το κατάλαβες αυτό που βιώνεις τώρα στην Ελλάδα αλλά δεν το έχεις πάρει χαμπάρι. Φανταστείτε το κόστος θέρμανσης και κίνησης να ανεβεί 30-40%.
Τώρα επειδή θα πεταχτούν και μερικοί θαλεροί και θα πουν: “Πως τα καταφέραμε μέχρι και τη δεκαετία του 90 με τη δραχμή;” Καταρχήν το τι καταφέραμε το βλέπετε σήμερα. Ακόμα και αν δεν το βλέπεις το ότι επιβιώσαμε μέχρι τότε οφείλετε στα ΔΑΝΕΙΑ και ΔΑΝΕΙΑ που συσσωρεύαμε και τα ΠΑΚΕΤΑ (Ντελόρ) και ΠΑΚΕΤΑ (Σαντέρ) που έστελνε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν συμβεί το κάθε γουρούνι στο νόμισμά του, ποιος θα το δανείσει σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο , ποιος θα δώσει πακέτα στήριξης, ΚΑΝΕΙΣ.
Παρόλο που η επιστροφή του κάθε γουρουνιού στο γουρονόμισμα του θα μείωνε το κάθε γουρουνόμισμα έναντι όλων κατά ας πούμε 40% οι εισαγωγές που θα χρειαζόταν να κάνει η κάθε γουρουνοχώρα δεν θα μειώνονταν ανάλογα διότι όπως έχουμε αναφέρει και ποιο πάνω οι εισαγωγές τους είναι ανελαστικές και σε βασικά είδη. Πόσο να τα μειώσεις τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ σου ανάγκες και να επιβιώνεις, 10% παραπάνω δεν γίνεται σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση. Δεν μπορείς να μην κινηθείς, δεν μπορείς να μην θερμάνεις το σπίτι σου, δεν μπορείς να μην φας. Άρα οι εισαγωγές θα παραμείνουν ψηλές, απλά θα ακριβοπληρώνονταν. Από την άλλη πλευρά οι εξαγωγές πάλι είναι πολύ σχετικό νούμερο. Πολλά προϊόντα δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν τις εξαγωγές, άσχετα από την ισοτιμία του κάθε γουρουνομίσματος έναντι όλων. Για παράδειγμα πόσους τόνους να παράγει η Ελλάδα ελαιόλαδο; 150 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο; Από αυτό πόσο χρειαζόμαστε σαν χώρα 100 χιλιάδες τόνους; Άντε να εξάγουμε 100 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο λέω εγώ και οι 50 που μας λείπουν για την εσωτερική κατανάλωση να τους εισάγουμε από την Συρία. Ένα υποτιμημένο γουρουνόμισμα, θα είχε κάποιο όφελος, αλλά αυτό θα ήταν πολύ μικρό. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε όλη μας την παράγωγη μας και δεν μπορούμε να την αυξήσουμε υπέρμετρα. Επίσης πολλά προϊόντα των γουρουνοχωρών δεν είναι ανταγωνιστικά, είτε απευθύνονται σε κλειστές / κορεσμένες αγορές, οπότε όσο και να υποτιμήσεις το κάθε γουρουνόμισμα έναντι όλων, δεν μπορείς να αυξήσεις τις εξαγωγές σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι εξαγωγές δεν είναι αποκλειστικά συνάρτηση της ισοτιμίας.
Τέλος θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η υποτίμηση (και ο πληθωρισμός) είναι δηλητήριο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Οι πλούσιοι είναι έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένοι και αντέχουν μια μείωση των εισοδημάτων τους κατα 20% σ’ αντίθεση με τον κοσμάκη. Η υποτίμηση “φαίνεται” περισσότερο στα εισαγόμενα προϊόντα, ο πληθωρισμός στα εγχώρια. Αλλά και τα δύο σημαίνουν απλά ότι στα τρώει το κράτος. Και με τα δύο χάνονται η αγοραστική δύναμη και οι μικροκαταθέσεις.
από frapezitis
No comments:
Post a Comment