11.6.10

«Σιγή ιχθύος» από τον Τρισέ... για τις επικρίσεις του Der Spiegel

ZZ

Μετά την ωμή πολιτική παρέμβαση της Γερμανίας, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ τήρησε «σιγήν ιχθύος» χθες στις επικρίσεις του Der Spiegel, πως αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ διατηρεί τις τιμές τους τεχνητά υψηλά. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα τις γαλλικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να πωλούν στην ΕΚΤ τα ομόλογά τους και να εκκαθαρίζουν τον ισολογισμό τους χωρίς ζημίες, έχει υποστηρίξει το γερμανικό έντυπο. Συνολικά, οι γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 80 δισ. ευρώ.

Τα μέλη της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) υποψιάζονται «γαλλικό δάκτυλο» στην αθρόα αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: μια κίνηση την οποία φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως μια εξαίρετη ευκαιρία να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την οικειοθελή δέσμευση που έχουν αναλάβει οι γερμανικές τράπεζες να κρατήσουν ώς το 2013 τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ πυροδοτεί αντιδράσεις και εντός της ΕΚΤ, όπως έχει καταγγείλει το Der Spiegel.

Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, η ΕΚΤ κατέχει σήμερα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνει καθημερινά περίπου κατά 2 δισ. ευρώ, κατά μέσον όρο. Στην Bundesbank, που συμμετέχει κατά 27% στην ΕΚΤ, αντιστοιχεί η αγορά συνολικά ομολόγων 7 δισ. ευρώ εκ του συνόλου των 25, και πολλά μέλη της εκφράζουν προβληματισμό, αν μη τι άλλο για το ύψος των αγορών, ιδίως τώρα που έχει εγκριθεί το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Αξελ Βέμπερ, από κοινού με τον Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό ομόλογό του και ανεπίσημο αντίπαλό του στη μάχη διαδοχής του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ζητούν να δοθεί σύντομα τέλος στην τακτική αυτή. Ο κ. Βέμπερ, που είχε εξαρχής ταχθεί εναντίον της αγοράς ομολόγων, τόνισε ότι τα έκτακτα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κρύβουν κινδύνους για τον βασικό στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών. Οπως υποστήριξε, «οι αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα αυστηρό πλαφόν», ενώ «οφείλουν να έχουν τον χαρακτήρα ενδιάμεσης διευκόλυνσης».

Πάντως χθες, ο κ. Τρισέ απλώς τόνισε ότι «το πρόγραμμα αγοράς δεν πρέπει να συγχέεται με την ποσοτική χαλάρωση» που συνιστούν οι ενέσεις ρευστότητας, καθώς αποσκοπεί αποκλειστικά στην αναβίωση των αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Ο κ. Τρισέ και οι... λοιποί από τους 22 τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησαν το επιτόκιο του ευρώ στα ίδια επίπεδα του 1%.

Αλλά, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης συνεχίζει να αιμορραγεί παρά τον πακτωλό χρήματος και η κρίση έχει βυθίσει στα χρέη κυβερνήσεις και λαούς. Κυρίως, όμως, κρίνεται το μέλλον των αντισυμβατικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από τα οποία έχουν διευκολυνθεί σημαντικά και οι ελληνικές τράπεζες και ο δανεισμός της χώρας μας.

Ακολουθώντας τα βήματα της Fed, η ΕΚΤ αποφάσισε να δράσει πυροσβεστικά στην κλιμάκωση της δημοσιονομικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και να στηρίξει την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής τους βαθμολογίας. Η κεντρική νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, όμως, ενέργησε με καθυστέρηση, αποφασίζοντας, ουσιαστικά, την επέκταση τοποθετήσεων όχι μόνον σε ελληνικά ομόλογα, αλλά σε κρατικούς τίτλους και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, με προτεραιότητα αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές πιέσεις, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί γίνεται λόγος για την απόκτηση μεγαλύτερης ισχύος από τις κεντρικές τράπεζες. Η αξιοπιστία ενός ρυθμιστικού πλαισίου είναι σπάνιο φαινόμενο και σε εποχές ολικής καταστροφής οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να ξεμπλέξουν το νήμα. Επί σειρά ετών, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες επικεντρώθηκαν στον χειρισμό ενός εργαλείου, δηλαδή των επιτοκίων μιας οικονομίας με στόχο να επιβάλλουν σταθερότητα στις τιμές ελέγχοντας τον πληθωρισμό. Αγνοούσαν ή δεν είχαν το ένστικτο να εντοπίσουν υπεραξίες που θα έσκαγαν καταστροφικά στις αγορές ή τράπεζες που ήταν αυτοκαταστροφικές. Δηλαδή απέτυχαν...

No comments: