29.9.10

Τί πρότεινε η Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων στα κράτη-παραβάτες

Πακέτο νέων μέτρων για τη βελτίωση της εποπτείας των δημόσιων οικονομικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πακέτο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αποτυγχάνουν να "χαλιναγωγήσουν" τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, τα χρέη τους και τις μακροοικονομικές τους ανισορροπίες.

Οι προτάσεις προϋποθέτουν σημαντική αλλαγή στην εξουσία που έχει η Κομισιόν σε θέματα εθνικών οικονομικών πολιτικών, ειδικά όσον αφορά τις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ. Στην δικαιοδοσία της επιτροπής θα εμπίπτει η επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και θα αναιρείται μόνο σε περίπτωση πλειοψηφικής απόφασης των χωρών κατά των κυρώσεων.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι να εμποδίσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να βρεθούν αντιμέτωπα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης, που ζητούν έλλειμμα κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κάθε χώρας και συνολικό χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στην Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμα έως και 0,2% του ΑΕΠ για τις χώρες της Ευρωζώνης που επανειλημμένα αγνοούν τις συστάσεις της.

Παράλληλα, η Επιτροπή προσβλέπει στο να αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο των μακροοικονομικών ανισορροπιών στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και την εξουσία να επιβάλει ποινές έως 0,1% του ΑΕΠ στα κράτη της ζώνης του ευρώ που αγνοούν τις συστάσεις της για τη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών. Επίσης, θα εποπτεύει τους οικονομικούς δείκτες –κόστος εργασίας, τιμές ακινήτων- που αντανακλούν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας έναντι άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο πριν γίνουν νόμος.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1056181

________________________

Για να δούμε γιατί είναι λίγες οι πληροφορίες

No comments: