30.9.10

Ο καλύτερος Σεπτέμβριος από το 1939 στην Wall

Τι μήνας κι αυτός! Με μια μόνο συνεδρίαση να απομένει για να κλείσει ο Σεπτέμβριος, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο σχεδόν 8,5% στον μήνα και ο S&P πάνω από 9%, στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του MarketWatch, Mark Hulbert.
Αν κρατήσουν τα κέρδη και στην σημερινή τελευταία συνεδρίαση οι δείκτες, ο φετινός Σεπτέμβριος θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο καλύτερος Σεπτέμβριος σε 70 και πλέον χρόνια. Ανάλογα κέρδη είχε αποκομίσει η Wall τον Σεπτέμβριο του 1939, όταν ο Dow Jones Industrial Average παρήγαγε απόδοση 13,5%.
Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος έχει την φήμη ότι είναι, μακράν, ο χειρότερος για το χρηματιστήριο, έχουμε μια σειρά επενδυτικά μαθήματα να μελετήσουμε όσον αφορά την φετινή, ανέλπιστα δυναμική, παρουσία του.

Το πρώτο μάθημα: Ο μέσος όρος δεν αποτελεί εγγύηση. Είναι ευλογοφανές ότι αυτό συμβαίνει, αλλά παρ’όλα αυτά αξίζει να το δούμε πιο εξονυχιστικά, γιατί είναι πολύ εύκολο, όταν επικεντρωνόμαστε στους μέσους όρους, να χάνουμε το «δάσος» της μεγάλης ποικιλίας των μεμονωμένων περιστάσεων.

Για παράδειγμα, αν και ο Σεπτέμβριος πράγματι είναι κατά μέσο όρο χείριστος μήνας για τα χρηματιστήρια, ο ίδιος μήνας έχει καταφέρει να εμφανίσει κέρδη στο 42% των ετών από το 1896 που δημιουργήθηκε ο δείκτης Dow (σε αντιπαράθεση με το ποσοστό ανόδου 59% για ολους τους άλλους μήνες.)

Αν και κατά μέσο όρο ο Σεπτέμβρης είναι, με άλλα λόγια, «χαμένος» μήνας, όμως η αγορά έχει καταφέρει να αποκομίσει κέρδη στους 4 από τους 10 μήνες.

Το συμπέρασμα είναι ότι, για να έχετε πιθανότητες επιτυχίας όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο 100%, θα πρέπει να στοιχηματίσετε αρκετές φορές σε ένα μοτίβο.
Είναι όπως το blackjack: Αν είστε καλός παίκτης, οι πιθανότητες να κερδίσετε την «μπάνκα» κλίνουν προς το μέρος σας. Οσο καλός και να είστε, όμως, και πάλι δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κερδίσετε σε έναν συγκεκριμένο γύρο. Το μόνο που μπορεί να αυξήσει σοβαρά τις πιθανότητές σας για νίκη, είναι να παίξετε πολλούς γύρους.

Πόσες φορές; Αν θυμάμαι καλά από την Στατιστική, 30 γύρους -ή 30 Σεπτεμβρίους.

Ένα άλλο σημαντικό μάθημα είναι το πώς το ιστορικό μπορεί να σαμποτάρει ένα χρηματιστηριακό μοτίβο. Αν είναι πολλοί οι επενδυτές που γνωρίζουν ένα μοτίβο και προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν, τελικώς κάνουν το μοτίβο να εξαλειφθεί.
Κι αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που εμφάνισε ζημιά ο Αύγουστος, μολονότι ιστορικά είναι ένας από τους καλύτερους μήνες. Είναι παρα πολύ πιθανό, πολλοί traders να πούλησαν μετοχές τον Αύγουστο, για να παρακάμψουν τον Σεπτέμβριο, μεταφέροντας έτσι τις ζημιές του Σεπτεμβρίου στον Αύγουστο.

Το νόημα είναι: Η αξιοποίηση του χρηματιστηριακού παρελθόντος για το μέλλον, είναι στην καλύτερη περίπτωση ριψοκίνδυνη. Ακόμη κι αν δεν έχουν ανακαλύψει πολλοί επενδυτές ένα μοτίβο, τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μοτίβο θα επαναληφθεί. Και, αν δεν επαναληφθεί, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να ξέρουμε ότι το μοτίβο σταμάτησε μόνιμα να λειτουργεί.

Εν τω μεταξύ πάντως, ας απολαύσουμε οι απανταχού επενδυτές τις ανέλπιστα καλές εξελίξεις που επιφύλασσε ο φετινός Σεπτέμβριος στην Wall Street.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/605896/ArticleNewsWorld.aspx 

No comments: