28.9.10

Έκκληση για τη μονιμοποίηση του μηχανισμού διάσωσης και ελεγχόμενες χρεοκοπίες

Να γίνει ο μηχανισμός διάσωσης των χωρών μελών της Ευρωζώνης μόνιμος, ζητούν με άρθρο τους που δημοσιεύεται στους Financial Times ο καθηγητής του Würzburg University Peter Bofinger, ο καθηγητής του Hertie School of Governance Henrik Enderlein, ο πρόεδρος του think-tank Notre Europe και σύμβουλος του πρωθυπουργού Tommaso Padoa-Schioppa και ο καθηγητής του Université Libre de Bruxelles André Sapir. Η πρότασή τους, μάλιστα, έχει τη στήριξη των Jacques Delors, Joschka Fischer, Romano Prodi και Guy Verhofstadt.

Όπως εξηγούν, ο μηχανισμός EFSF που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι θα πρέπει να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και μόνιμο εργαλείο της Ένωσης.

«Με δεδομένο ότι οι εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες με ελλείμματα και πλεονάσματα είναι περιορισμένες και με δεδομένο ότι οι σημαντικές οικονομικές, χρηματοοικονομικές και κοινωνικές εντάσεις ενδέχεται να απειλήσουν ή να καταστρέψουν την Ευρωζώνη, απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη βρεθεί. Τώρα, πρέπει να γίνει μόνιμη», γράφουν στο άρθρο.

«Η ενεργοποίηση του EFSF θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Η Ευρωζώνη χρειάζεται μακροπρόθεσμες λύσεις. Το ισχύον πλαίσιο περιορίζει τη λειτουργία του EFSF σε τρία χρόνια. Όμως, το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι τα σοκ των αγορών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και ότι ενδέχεται να επηρεάζουν την Ευρωζώνη άσχετα από τη δημοσιονομική πειθαρχία των μελών της και ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και ακόμα και το ευρώ», εξηγούν.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της απόφασης για τη μονιμοποίηση του μηχανισμού διάσωσης, οι ακαδημαϊκοί ζητούν να συμπεριληφθεί σε αυτόν και μία ελεγχόμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες που είναι αφερέγγυες.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=87486

_____________________________________

Πίεση...
και βέβαια, έμμεση προειδοποίηση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται...

No comments: