Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν είναι πανάκεια, επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank [EFGr.AT] Νικόλας Καραμούζης, με αφορμή την έντονη φημολογία για επερχόμενα τραπεζικά deals. Πρόσθεσε πως προτεραιότητα της Eurobank είναι να θωρακιστεί η τράπεζα.
«Δεν είμαστε ενάντια στις συγχωνεύσεις, αρκεί να έχουν νόημα. Άλλωστε η πολιτική της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας ευνοεί τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων. Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει το τραπεζικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια γεύματος με οικονομικούς και άλλους παράγοντες που οργάνωσε η Eurobank.
Μιλώντας σε κυπριακά ΜΜΕ, και αναφερόμενος στις κυπριακές εργασίες της Eurobank, σημείωσε ότι στόχος της Eurobank είναι να ενισχύσει την παρουσία της Κύπρο τον επόμενο χρόνο, κτίζοντας στο αποτελεσματικό θεσμικό, εποπτικό και κοινωνικό πλαίσιο που υπάρχει στο νησί.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των κυπριακών εργασιών της Eurobank, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική επιλογή του ομίλου να αναπτυχθεί στην Κύπρο με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στις υπόλοιπες αγορές.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurbank Κύπρου, Μιχάλης Λούης, στόχος της Τράπεζας είναι να ανοίξει άλλα δύο υποκαταστήματα στην Κύπρο μέχρι το 2010, και να μεγεθύνει το δίκτυο της στα 12 υποκαταστήματα, μεσοπρόθεσμα. Θα ανοίξει φέτος ένα ακόμα υποκατάστημα στην Πάφο και τρίτο κατάστημα στη Λευκωσία.
Η τράπεζα, που εργοδοτεί 150-160 άτομα, στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας στους τρεις βασικούς τομείς που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί: στο private, corporate και international banking.
Στην ομιλία του, ο κ. Καραμούζης έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση στην Ελλάδα και στις αλλαγές που επιχειρούνται για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και για μεταρρύθμιση του κράτους. Σημαντικός παράγοντες για αλλαγή των δεδομένων, είπε, είναι η μεγέθυνση της οικονομίας και η τόνωση της ανάπτυξης. Εξίσου σημαντικό, τόνισε, είναι να τερματιστεί ο "γιγαντισμός του κράτους" και να δημιουργηθεί εξωστρέφεια.
Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας και ότι το κόστος του χρήματος παραμένει υψηλό. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι τις τελευταίες βδομάδες άρχισε να παρατηρείται μικρή βελτίωση της κατάστασης που δημιουργεί προσδοκίες για άμβλυνση του προβλήματος ρευστότητας.
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι σε αντίθεση με τις τάσεις που άρχισαν να διαφαίνονται στην Ελλάδα, στην Κύπρο τα επιτόκια δείχνουν να ακολουθούν αντίθετη τάση.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγει από την κρίση χωρίς διαγραφή χρέους, γιατί κάτι διαφορετικό θα ήταν καταστρεπτικό για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα. Οι διεθνείς αγορές διατηρούν ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχή έκβαση της ελληνικής προσπάθειας αλλά είναι ενθαρρυντική μια μεταστροφή των αγορών, όπου τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών ομολόγων».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τη χώρα σε τάξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και θα βγει πιο ισχυρή με ενισχυμένη πολιτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment