28.9.10

Θετικά σχόλια Ζαν Κλοντ Τρισέ για την Ελλάδα

Θετικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική της χώρας διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει σχολαστικά όσα προβλέπονται στο μνημόνιο.
«Εχει επιτευχθεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στην τροχιά της μακροοικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Ημασταν οι ίδιοι που ζητήσαμε αυτή την αλλαγή, αυτή η αλλαγή πραγματοποιήθηκε και έπρεπε να κάνουμε μια εκτίμηση για την ορθότητα του νέου προσανατολισμού σε σχέση με την Κομισιόν», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Έστειλε εξάλλου μήνυμα στη χώρα μας να συνεχίσει να εφαρμόζει σχολαστικά αυτά που συμφωνήθηκαν, που –όπως είπε- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αν αυτό γίνει σωστά, όπως πιστεύουμε, και με αποτελεσματικό τρόπο, τότε πιστεύω ότι θα αναγνωριστεί και θα αλλάξει την συνολική εκτίμηση η οποία αλλάζει προοδευτικά», πρόσθεσε.
Ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, αφού τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. «Κοιτώντας μπροστά, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα προχωρήσει με μέτριο ρυθμό με θετική δυναμική, αλλά και με συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές» εκτίμησε.
Προέβλεψε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός ίσως αυξηθεί για λίγο βραχυπρόθεσμα, διευκρινίζοντας πάντως ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα παραμείνει περιορισμένος. «Κατά τη γνώμη μας, οι κίνδυνοι για αυτές τις προοπτικές είναι ελαφρώς ανοδικές, αλλά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη παραμένουν απόλυτα συνεπείς με τον ορισμό μας για την σταθερότητα των τιμών», τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή «σε μια αξιόπιστη, υγιή και βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση», απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις χώρες να επιδιώξουν φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση.
Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της συγκρότησης μιας «Επιτροπής Σοφών», έργο της οποίας θα είναι να αναλύει και να επιβλέπει την οικονομική πολιτική των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «υποτιμούσαν» επί μονίμου βάσεως τα δημοσιονομικά προβλήματά τους. «Για να ενισχύσουμε την εξέταση και τον έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπέρ ενός συμβουλευτικού οργάνου "Σοφών" που θα έδινε μια δεύτερη γνώμη, πέρα από αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανάφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανεξαρτησία των αναλύσεων, των αποφάσεων και του ελέγχου δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί ποτέ ξανά.
Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις, ο κ. Τρισέ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη ενίσχυσης τόσο του προληπτικού, όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά των χωρών που δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση τόσο του χρέους όσο και του ελλείμματος θα πρέπει να έχουν αυτόματο χαρακτήρα και ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούν να ακυρώνονται μόνο στην περίπτωση που συμφωνήσει σε αυτό η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: