28.9.10

Διαφωνούν Γαλλία και Γερμανία για την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε χώρες με ελλείμματα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας στη γερμανική έκκληση για την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης με υψηλά χρέη και ελλείμματα.

Η επιβολή κυρώσεων παραμένει μια πολιτική απόφαση, τόνισε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde. «Δεν μπορούμε να βάλουμε την πολιτική δύναμη στην άκρη. Θα πρέπει να υπάρξει μια κάποια αμεσότητα στις κυρώσεις, αλλά το ερώτημα θα πρέπει να επιστρέψει στους πολιτικούς. Αυτή είναι η γαλλική θέση», είπε.

Οι Γερμανοί ζητούν οι κυρώσεις τις οποίες προτείνει η Κομισιόν για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη να επιβάλλονται αυτόματα, εκτός και εάν μπλοκάρονται από ικανή πλειοψηφία, την οποία ασφαλώς ελέγχουν οι μεγαλύτερες χώρες, οι οποίες έχουν και περισσότερες ψήφους. Η Γαλλία ζητά ένα σύστημα του τύπου «μία χώρα-μία ψήφος», ώστε να περιορίσει τη γερμανική επιρροή.

Σημειώνεται ότι και κατά τη δεκαετία του 1990, η γερμανική προσπάθεια για την αυτόματη επιβολή προστίμων στις χώρες με υψηλά ελλείμματα είχε ναυαγήσει εξαιτίας της αντίδρασης τωνΓάλλων.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, τάσσεται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κανόνων στην Ευρωζώνη. Μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου χθες, ζήτησε «περισσότερη φιλοδοξία» στην ενίσχυση των κανόνων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει νόμο για την αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων της Ευρωζώνης, στον οποίο θα περιλαμβάνεται η «ημι-αυτόνομη» τιμωρία των χωρών που αγνοούν τα όρια για το χρέος ή το έλλειμμα.

Ο Rehn είπε ότι έχει τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών και η ΕΕ στοχεύει να έχει συμφωνήσει για την αναμόρφωση του συστήματος κανόνων έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Πάντως, εάν η πρόταση γίνει ευρωπαϊκός νόμος, οι κυρώσεις δεν θα αρχίσουν να επιβάλλονται νωρίτερα από το 2012.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=87483

___________________________

Συνεχίζεται η πίεση στην Γερμανία...

No comments: