27.9.10

Ν. Ρουμπινί: Υψηλός κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

Αποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις του Νουριέλ Ρουμπινί για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο γνωστός οικονομολόγος «βλέπει» αυξημένες πιθανότητες νέας ύφεσης στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει «αναιμικές» τις προοπτικές για την ιαπωνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα αν η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι αδύναμη, δήλωσε σήμερα ο Ρουμπινί.
Μιλώντας σε συνέδριο στην Κουάλα Λουμπούρ, εκτίμησε ότι τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου πιθανόν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω μετά τα «άκρως δυσάρεστα» στοιχεία του Ιουνίου για τον τομέα του real-estate.
«Γνωρίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι χειρότερο από το πρώτο εξάμηνο», τόνισε ο Ρουμπινί, προσθέτοντας ότι το βασικό σενάριο είναι μια «αναιμική ανάκαμψη» χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 1,6% το δεύτερο τρίμηνο. Ένα ποσοστό ανάπτυξης 1% θα είναι σαν ύφεση, εκτίμησε ο Ρουμπινί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών για τη μείωση των ελλειμμάτων τους πλήττουν την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες περιορίζουν και τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Πηγή: Bloomberg

No comments: