28.9.10

Μπαίνουν οι τράπεζες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά αλλά και τα μέτρα με τα οποία θα επιχειρηθεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν τους πέντε άξονες της συμφωνίας που είναι οι εξής:
1) Θα υπάρξουν συγκεκριμένα σχέδια διάχυσης της ρευστότητας που θα προκύψει από το πακέτο εγγυήσεων της κυβέρνησης των 25 δισ. τα οποία θα επιβλέπονται τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τους εκπροσώπους του δημοσίου στις τράπεζες.
2) Οι τράπεζες θα συμμετέχουν στη διαδικασία της περαίωσης παρέχοντας δάνεια στις επιχειρήσεις για να πληρώσουν το ποσό, ενώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι σχετικές δυνατότητες που δίνονται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
3) Οι τράπεζες θα μετέχουν στο νέο φορολογικό νόμο, δηλαδή συμφώνησαν στην άμεση δημιουργία επαγγελματικών λογαριασμών (ενός για κάθε επιχείρηση) μέσα από τους οποίους θα διακινούνται υποχρεωτικά όλες οι πληρωμές με αξία μεγαλύτερη από 1500 ευρώ.
4) Σχέδιο για να εξαφανιστεί το ρευστό από την αγορά και όλες οι πληρωμές να γίνονται με ηλεκτρονική κάρτα στην οποία θα είναι ενσωματωμένο το ΑΦΜ του πολίτη (με χρήση της υποδομής των POS).

«Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μία εικόνα του τζίρου στη αγορά, θα είναι πιο εύκολες οι  διασταυρώσεις, ενώ θα εξοικειωθεί και ο πολίτης με τη χρήση χρεωστικής κάρτας», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός, δεν θα είναι απαραίτητη με την κάρτα αυτή η συλλογή αποδείξεων, αφού όλες οι συναλλαγές θα είναι περασμένες στο chip της κάρτας και παράλληλα ο πολίτης θα μπορεί να συλλέγει πόντους που θα του εξασφαλίζουν φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στόχος είναι οι ταμειακές μηχανές που υπάρχουν σε επιχειρήσεις και καταστήματα να συνδεθούν με το τραπεζικό σύστημα αλλά και το ΚΕΠΥΟ, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του ΦΠΑ που εισπράττεται.
5) Οι τράπεζες συμφώνησαν να μετέχουν σε προγράμματα του δημοσίου, όπως τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και ανακυκλούμενων πιστώσεων που γίνονται με τη συνέργεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, «Jeremie» και «Jessica». Επίσης ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του TEMΠΜΕ σε ΕΤEΑΝ (Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) το οποίο δεν θα παρέχει μόνο εγγυήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα μετέχει και σε επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά, ενσωματώνεται σε ένα σχήμα το ταμείο επιχειρηματικότητας που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη υπουργός Λούκα Κατσέλη με το υφιστάμενο ΤΕΜΠΜΕ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης ότι φέτος και το 2011 οι τράπεζες θα μετέχουν σε επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1055194

No comments: