29.9.10

Την άνοιξη του 2011 η λύση για τις Landesbanken

Μέχρι την άνοιξη του 2011 θα έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες για τη συσπείρωση των περιφερειακών τραπεζών της Γερμανίας, γνωστών και ως Landesbanken, μια εξέλιξη που θεωρείται απαραίτητη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κλάδου στις αγορές, δήλωσε ένας εκ των δύο υφυπουργών Οικονομικών της χώρας που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Χθες, ο Στέφεν Κάμπετερ και ο ομόλογός του Γιορκ Ασμούσεν συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των Landesbankeκαι τους βασικούς μετόχους τους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις αποταμιευτικές τράπεζες των κρατιδίων της χώρας.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επικείμενη συγχώνευση μεταξύ της BayernLB και της WestLB, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη περιφερειακή τράπεζα στη Γερμανία, αντιστοίχως. Εάν μια μεταξύ τους συμφωνία ευοδωθεί, κάτι που αναμένεται να έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, τότε θα έχει δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, μετά την κορυφαία Deutsche Bank και τη δεύτερη μεγαλύτερη Commerzbank.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας απέτυχε σ' ό,τι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών συγχώνευσης των περιφερειακών τραπεζών της χώρας, καθώς καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό ζήτημα. Ωστόσο, η ισχύς κάθε τράπεζας αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για τις τοπικές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις της Βαυαρίας και του κρατιδίου του βόρειου Ρήνου-Βεστφαλίας είναι βασικοί μέτοχοι της BayerLB και της West LB, αντίστοιχα. Ηδη κυκλοφορούν σενάρια ότι η Βαυαρία θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στη νέα μετοχική σύνθεση των δύο τραπεζών εφόσον η BayernLB διαθέτει βασικά κεφάλαια (ή core capital) 13 δισ. ευρώ, έναντι των 5 δισ. ευρώ που αναλογούν στη West LB.
Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις εντείνονται στους μετόχους των Landesbanken, ιδιαίτερα λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που συνεχίζει να κυριαρχεί για την έκθεσή τους σε ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, αφού έχουν ήδη επωμισθεί μεγάλες ζημίες από τη χρηματοπιστωτική κρίση λόγω άστοχων επενδύσεων. Η Ε.Ε. έχει ζητήσει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της WestLB μέχρι τα τέλη του 2011.
Ο κ. Κάμπετερ δήλωσε χθες στην FT ότι κάποιες από τις επτά περιφερειακές τράπεζες δέχονται πιέσεις ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες ενοποίησης των δυνάμεών τους, τονίζοντας πως «πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή». Σενάρια για συγχώνευση τραπεζών έχουν κυκλοφορήσει για τις Helaba και Landesbank Berlin, ενώ οι HSH Nordbank, LBBW, WestLB και BayernLB κατέφυγαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν έκτακτα κεφάλαια στήριξης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/09/2010_416655

No comments: