ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΕΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Οι νέες κυρώσεις αφορούν κυρίως χώρες της ευρωζώνης και δεν περιλαμβάνουν την αναστολή ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες-παραβάτες, όπως ζητούσε η Γερμανία.
Η ΕΕ προτείνει κυρώσεις στην περίπτωση που οι χώρες αποκλίνουν από το στόχο να έχουν μεσοπρόθεσμα ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
"Η Επιτροπή προτείνει, η ετήσια αύξηση δαπανών να μην υπερβαίνει έναν λογικό μακροπρόθεσμα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ", είπε.
"Ο βασικός στόχος είναι, έκτακτα έσοδα να μην δαπανώνται αλλά να χρησιμοποιούνται για τη μείωση του χρέους", είπε η Κομισιόν.
Αν μια χώρα δεν τηρεί αυτόν τον κανόνα, αρχικά θα λαμβάνει προειδοποίηση από την Κομισιόν. Αν δεν υπακούσει, θα πρέπει να καταβάλει εντόκως ποσό ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ της.
Για χώρες με ελλείμματα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα προβλέπει την καταβολή ποσού 0,2% του ΑΕΠ της, άτοκα, σε λογαριασμό της Κομισιόν.
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διάδοσης κρίσεων εξαιτίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, όπως οι στεγαστικές φούσκες σε Ιρλανδία και Ισπανία, η Κομισιόν πρότεινε να επιτηρεί τις οικονομίες των κρατών της ευρωζώνης, έτσι ώστε να εντοπίζει τις ανισορροπίες αυτές στη γέννησή τους.
Στην περίπτωση οξειών ανισορροπιών, οι εν λόγω χώρες θα μπαίνουν σε Διαδικασία Υπερβολικών Ανισορροπιών (Excessive Imbalances Procedure), που θα προβλέπει συστάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για το πώς να τις εξαλείψουν.
Εάν οι συστάσεις αγνοηθούν, οι χώρες-παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο ίσο με 0,1% του ΑΕΠ ανά έτος μέχρι να συμμορφωθούν.
reporter
________________________________
Δυστυχώς, δεν γράφουν κάτι για το πως θα γίνεται η διαδικασία λήψης των αποφάσεων, το οποίο είναι και το σημαντικότερο...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment