28.9.10

FT: Η Ελλάδα έχει χρόνο να ανακάμψει - Σε δυσκολότερη θέση Ιρλανδία, Πορτογαλία

Για αρκετούς μήνες οι επενδυτές “ζύγιζαν” την πιθανότητα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους από την Ελλάδα. Τώρα, οι πιθανότητες έχουν αρχίσει να εξετάζονται τόσο και για την Ιρλανδία όσο και την Πορτογαλία, με τις ανησυχίες να φτάνουν και για τις δύο χώρες αυτές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αναλυτές της Tullett Prebon και HSBC, Lena Komileva και Steven Major αντίστοιχα, οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους από τις τρεις χώρες είναι πολύ σημαντικές. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε μία περίοδο εξαιρετικής δυσκολίας, προσπαθώντας να περιορίσει αυτές τις πιθανότητες για την περιφέρεια της.
Η απάντηση μπορεί να βρεθεί σ' αυτό που ονομάζεται “μαλακή αναδιάρθρωση” ( soft restructuring), η οποία δεν είναι τεχνική χρεοκοπία, η οποία μπορεί να πλήξει τους επενδυτές, αλλά είναι ένα είδος επαναδιαπραγμάτευσης των όρων των ομολόγων. Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτήν την πορεία, επιμηκύνοντας την περίοδο λήξεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Αυτή η προοπτική βέβαια είναι και στο τραπέζι και για την Πορτογαλία και για την Ιρλανδία, πολύ περισσότερο μάλιστα από ότι είναι για την Ελλάδα, η οποία έχει κερδίσει χρόνο μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης το Μάιο, ο οποίος καλύπτει τη χώρα μέχρι και το 2013. Σε ό,τι αφορά αυτές τις δύο χώρες μάλιστα, οι επενδυτές θεωρούν ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανάκαμψη ή αν δεν γίνουν οι απαραίτητες δημοσιονομικές διορθώσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης των χρεών τους.
Σύμφωνα με τον Marco Annunziata της UniCredit η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο μέχρι τώρα, ενώ έχει αρκετούς μήνες περιθώριο να αποδείξει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Γι' αυτό το λόγο, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρέους, ώστε να πάρει κι άλλο χρόνο, παρά μία αναδιάρθρωση, οι συνέπειες της οποίας δεν μπορούν να υπολογιστούν. Ωστόσο, πιθανή τέτοια κίνηση είναι απίθανο να συμβεί φέτος. Υπάρχει χρόνος μέχρι και το Μάιο του 2013.
Επιπλέον, οι Financial Times επικαλούνται δηλώσει Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχει προταθεί η λύση της χρεοκοπίας, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί. Εάν δε γίνει σωστά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα, επισήμανε ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν την οικονομία σε έξοδο από την κρίση.

www.bankingnews.gr 
 
______________________________
Κατά μία έννοια, διαβάζω: "ΔΝΤ για Ιρλανδία και Πορτογαλία"... άλλωστε τώρα που έχουν μπει οι Έλληνες, είναι πιο εύκολο... το πειραματόζωο ζει ακόμα οπότε η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί!

No comments: