Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει στις αγορές το 2012, ενώ ανησυχία υπάρχει και για το 2013 εκτιμά η Fitch. Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προϊδέασε χθες για τη λήψη σκληρών μέτρων, λίγο προτού «κλειδώσει» με την τρόικα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της περιόδου 2012 - 2015 και τα πρόσθετα μέτρα για φέτος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είμαστε καν στη μέση μίας επώδυνης προσπάθειας που περνά μέσα από θυσίες μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών.
Με το κλίμα στην αγορά να βαραίνει για την Ελλάδα και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να ανακυκλώνονται με αυξανόμενη συχνότητα, χθες η Fitch προεξόφλησε ουσιαστικά προσφυγή της Ελλάδας στο EFSF και τον ESM μετά το 2013: Ο επικεφαλής αναλυτής της για την Ευρώπη κ. P. Rawkins, μιλώντας στο SBC, είπε πως η χώρα δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές το 2012, ίσως, όμως, ούτε το 2013. Εκτίμησε, μάλιστα, πως το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα διατηρείται πολύ υψηλό, αφού η αγορά παραμένει επιφυλακτική αποτιμώντας αρνητικά τις αποφάσεις της Συνόδου για τη λειτουργία του ESM και ιδίως για το ότι ιδιώτες επενδυτές θα επωμιστούν κόστος στην περίπτωση αναδιάρθρωσης.Ο κ. Rawkins προειδοποίησε, επίσης, πως βασικοί άξονες για την αξιολόγηση της χώρας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάκαμψη της οικονομίας, που πρέπει να έλθει σύντομα. Υπενθυμίζεται πως η Fitch έχει ήδη απειλήσει με νέα υποβάθμιση την Ελλάδα, η οποία καλείται να δανειστεί περίπου 27 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2012 και 37,9 δισ. ευρώ το 2013. Από την πλευρά του, χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου, που «κλειδώνει» άμεσα με την τρόικα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της περιόδου 2012 - 2015 με μέτρα τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ αλλά και το πακέτο πρόσθετων μέτρων άνω των 4 δισ. ευρώ φέτος, προειδοποίησε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Προσπάθεια
«Δεν είμαστε καν στην μέση, είναι Μαραθώνιος, πρέπει να αλλάξουν τα πάντα», είπε και έκανε λόγο για επώδυνη προσπάθεια που περνά μέσα από θυσίες από όλους, και αυτούς που δεν έφταιξαν αλλά και εκείνους που δεν έπαιξαν το ρόλο που έπρεπε τα τελευταία χρόνια, είτε ανήκουν στην επιχειρηματική κοινότητα, είτε στην πολιτική, είτε όμως και σε οργανωμένους κοινωνικούς χώρους.
Μιλώντας στο 11ο Venture Capital & Private Equity Forum, υποστήριξε, πάντως, πως είμαστε στο σωστό δρόμο, εάν και ακούγονται πολλές σειρήνες ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, κηρύττουν την καταστροφολογία, και δε βλέπουν το πρόβλημα και δε δίνουν λύση. Σημείωσε πως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά αυτοί οδηγούν στη χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση, ενώ υποστήριξε πως αν και η οικονομία βρέθηκε μπροστά στο γκρεμό η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα προβλήματα και η Ε.Ε. έδειξε εμπιστοσύνη. «Είμαστε σε κομβική στιγμή», εκτίμησε, κάνοντας αναφορά στα ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάκαμψη από τη συνεχιζόμενη αύξηση στις εξαγωγές.
«Ολα καλά, το πλοίο βυθίζεται»
Eντονη κριτική στον πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Xέρμαν βαν Pομπέι και τον επικεφαλής της Kομισιόν Zοζέ Mπαρόζο για τους χειρισμούς της E.E. στην κρίση χρέους άσκησε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Eυρωκοινοβούλιο Mάρτιν Σουλτς. O κ. Σουλτς έκανε λόγο για εμβαλωματικά μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και επέκρινε τις «περικοπές μέχρι θανάτου» που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους πολίτες τους, ενώ αλλού επιχειρείται η στήριξη της οικονομίας μέσω δημόσιων επενδύσεων. Χρησιμοποίησε μάλιστα τους στίχους από ένα δημώδες γερμανικό τραγούδι: «Ολα πάνε καλά, το πλοίο βυθίζεται»...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=108241161
No comments:
Post a Comment