6.4.11

Bank of New York: Μπορεί το 2011 να είναι χειρότερο από το 2008;

Η φετινή χρονιά μοιάζει όλο και περισσότερο με το 2008, πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers – με διαφορά ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα αυτή τη φορά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Simon Derrick, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Bank of New York Mellon.

«Το προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα του αργού στο Nymex, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Απριλίου του 2008, τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξάνονται με παρόμοιο ρυθμό παγκοσμίως και το ευρώ έχει ζήτηση καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ»,  εκτιμά ο Derrick.

Ακόμη και η ισοτιμία δολαρίου/γεν, συνεχίζει ο Derrick, θυμίζει με ανατριχιαστικό τρόπο τις τιμές που σημειώνονταν πριν την κατάρρευση της Bear Stearns.

Η μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των πρώτων μηνών του 2008 και του 2011 είναι ότι αυτή τη φορά, οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι. «Στην παρούσα φάση η μάχη επικεντρώνεται στην Ευρωζώνη και λαμβάνει χώρα τόσο σε θεσμικό όσο και σε κρατικό επίπεδο», σημειώνει ο αναλυτής της Bank of New York.

Ο Derrick προχωρά ακόμη περισσότερο κάνοντας μία κάπως περίεργη σύγκριση. «Αν τα δάνεια της Northern Rock και της Bear Stearns ανέρχονταν αθροιστικά περίπου στα 72,5 δισ. ευρώ, πως αυτό το νούμερο μπορεί να συγκριθεί με τις διασώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας;»

Στα 195 δισ. ευρώ, μόνο τα πακέτα για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι 2,7 φορές μεγαλύτερα από τη βοήθεια που δόθηκε στις δύο τράπεζες.


«Είναι εμφανές από τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν ελέγχουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τονίζει ο Derrick.

«Με τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων να προσεγγίζουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα της Ιρλανδίας, δείχνει λογικό να πούμε ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κερδίζει momentum παρά σταθεροποιείται», προσθέτει.

Τέλος, ο Derrick τονίζει ότι το ερώτημα για την ευρύτερη αγορά είναι αν η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα κράτη είναι πιο σημαντική από την απώλεια εμπιστοσύνης σε δύο τράπεζες «δεύτερης κατηγορίας».


http://www.capital.gr/News.asp?id=1167030

No comments: