Παπαδήμος: Ούτε χρήσιμη ούτε απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Δηλώσεις του πρώην υποδιοικητή της ΕΚΤ σε σεμινάριο στην Ουάσινγκτον.
Ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε πως η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε χρήσιμη αλλά ούτε και απαραίτητη, μιλώντας σε σεμινάριο στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην εφαρμογή του οικονομικού της σχεδιασμού, στην συλλογή των φόρων, στη δημοσιονομική πειθαρχεία στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά εφικτού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Υπάρχει σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι οι διάφορες ερμηνείες της «επαναδιαπραγμάτευσης» οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες αλλά και επιπτώσεις. Μια πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να ενέχει τα λεγόμενα «haircuts» ή απώλειες για όσους διακρατούν ομόλογα. Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά μια εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης με όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επέφεραν καμία σημαντική μεταβολή στην παρούσα αξία των τίτλων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα αποτελούσε λύση για κανένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ενώ στάθηκε στη δυνατότητα του EFSF να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε και στις ψηλές αποδόσεις του ελληνικού χρέους λέγοντας πως δεν περιορίζουν μόνο τις δυνατότητες της κυβέρνησης, των τραπεζών αλλά και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. «Δεν λέω πως δεν υπάρχει αιτία πίσω από τις πιέσεις, αλλά αποτελούν λόγο αποσταθεροποίησης,» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/04/2011_386940
Όλι Ρεν: Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως αποκλείεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και των κεντρικών τραπεζών.
Ο Όλι Ρεν συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, που έχει σχεδιαστεί «πάρα πολύ προσεκτικά» .
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές μετά και την Πορτογαλία, εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι η Ισπανία δεν θα ακολουθήσει στο μηχανισμό διάσωσης, αποτρέποντας την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους.
«Η Ισπανία δεν αποτελεί πρόβλημα», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας της ιβηρικής χερσονήσου.
Ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Πορτογαλία άργησε πάρα πολύ να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο η γνώμη των περισσότερων είναι ότι η κρίση κορυφώθηκε με την Πορτογαλία και ότι έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης.
«Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι ανησυχίες μας, ωστόσο βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/04/2011_386939
Ifo: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Επιβεβλημένη θεωρεί ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Σιν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε ο Σιν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Reuters.
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη», είπε. «Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους».
Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι «οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει χρήματα απερίσκεπτα από όλο τον κόσμο όταν υπάρχει η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έχει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και πρότειναν την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η ΕΕ και η ΕΚΤ έχουν αποκλείσει, ωστόσο, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1954870
Κατά της αναδιάρθρωσης ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδίδει το Reuters.«Η αναδιάρθρωση του χρέους (σ.σ.: της Ελλάδας) είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση», είπε ο κ. Κατάινεν στο ραδιοφωνικό σταθμό YLE.
«Έχουμε μία απόλυτα κοινή γραμμή στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Κανείς δεν στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, η όποια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ευρώπης, καθώς οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να αντιδράσουν βάζοντας φρένο στην αγορά χρέους κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Reuters, ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει την Πορτογαλία.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1954984
Ρόμπεϊ: Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης
Απέρριψε κατηγορηματικά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν συζητείται η αναδιάρθρωση, αλλά δεν τίθεται και θέμα αναδιάρθρωσης».Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ ο κ. Ρόμπεϊ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τελικά δεν έχουν στόχο μόνο «να βγουν σωστοί οι αριθμοί στον προϋπολογισμό, αλλά να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία εύπορη και περήφανη χώρα».
«Επιτρέψτε μου να τονίσω εδώ στην Αθήνα ότι δεν δεχόμαστε την περιφρόνηση για τις λεγόμενες περιφερειακές χώρες», πρόσθεσε. «Οι αγορές έχουν γίνει πιο ανυπόμονες, άρχισαν να αποφεύγουν το ρίσκο και ξέχασαν τους ρυθμούς της αληθινής οικονομίας», όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Έλληνες θα αφήσουν πίσω τους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μπορεί να πάρει χρόνο, όπως η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του, αλλά θα είναι πιο δυνατοί», αναφέρει σε μήνυμά του μέσω Twitter.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1955030
Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση η Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.«Η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει, επομένως δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα La Croix.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1955243
«Δεν είναι αναπόφευκτη η ελληνική χρεοκοπία» υποστηρίζει οικονομολόγος της Sarasin
Οικονομολόγος της τράπεζας Sarasin αναλύει σε άρθρο του για ποιους λόγους δε θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ζυρίχης ΝΖΖ, ο Jan Amrit Poser, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Sarasin, αναφέρει πως δεν θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι παρότι τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS δείχνουν πιθανότητα 60% για πτώχευση της Ελλάδος και 40% για πτώχευση της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, αν χρησιμοποιήσει κανείς μία ψύχραιμη ανάλυση κόστους/οφέλους θα διαπιστώσει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν είναι πιθανή. Αντίθετα με την εμπειρία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, το 21% των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και με ένα «κούρεμα» 50%, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές ισοδύναμες με το 30% του ελληνικού ΑΕΠ. Μεγάλες απώλειες θα υποστούν και οι ξένες τράπεζες, που έχουν απαιτήσεις ύψους 154 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Αυτές οι απώλειες θα πρέπει να πληρωθούν από τους φορολογούμενους, προοπτική που οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ θα δυσκολευθούν να δικαιολογήσουν στους πολίτες τους, πολύ περισσότερο από τα δάνεια προς τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι όσο περισσότερο το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας προοδεύει, τόσο μεγαλύτερα κίνητρα θα έχει η Ελλάδα να ολοκληρώσει την οικονομική αναδιάρθρωση της, αντί να την εγκαταλείψει λίγο πριν από το τέλος. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ ένα πρόγραμμα που προβλέπει μετατροπή των πρωτογενών ελλειμμάτων ύψους 8% του ΑΕΠ το 2009 σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή βελτίωση 10,5% του ΑΕΠ. Αυτός ο «ηράκλειος άθλος» έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν, όταν από το 1988 μέχρι το 1994 καταγράφηκε βελτίωση του ελλείμματος κατά 10.7% του ΑΕΠ, παρότι η δραχμή είχε τότε ανατιμηθεί κατά 25%.
Ο οικονομολόγος της τράπεζας Sarasin παρουσιάζει πέντε σενάρια μεταβολής του χρέους μέχρι το 2030, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που κυμαίνονται από 200% του ΑΕΠ (σενάριο αποπληθωρισμού) μέχρι 66% του ΑΕΠ (σενάριο οικονομικής άνθησης) και καταλήγει ότι τρεις κανόνες μπορούν να επιδράσουν θετικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Η κυβέρνηση να συνεχίσει να θέτει σε τάξη τα του οίκου της, να μειωθεί το βάρος των επιτοκίων και να επανέλθει η υγιής ανάπτυξη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας. Επομένως οι προοπτικές της Ελλάδος δεν είναι τόσο ζοφερές όσο προβλέπουν οι αγορές, καταλήγει.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-MΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2011_387095
ΙΟΒΕ: «Το κλειδί για την οικονομία είναι οι μεταρρυθμίσεις, όχι η αναδιάρθρωση»
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Οικονομικών και επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας.
Η δημόσια συζήτηση έχει εκτραπεί, περιστρεφόμενη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα, ο οποίος με τη διογκωμένη και στρεβλή λειτουργία του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της «βαριάς ασθένειας» του χρέους, δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έχουμε περιπέσει, τονίζει, σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία περί αναδιάρθρωσης-κουρέματος, το ποσοστό του οποίου «ορίζουν», κάθε φορά ανάλογα με τους υπολογισμούς τους, οι κάτοχοι CDS και οι «σορτάκηδες», ενώ μια τέτοια εξέλιξη και ασύμφορη είναι, δεδομένου ότι θα αφαίμαζε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και μονομερώς δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε, καθότι αποφασίζει συνολικά η ευρωζώνη και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα είναι γνωστές.
Το γεγονός μάλιστα ότι το ελληνικό χρέος έγινε υπόθεση της ευρωζώνης αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας και εδραιώθηκε μετά την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ως μόνη πιθανή μορφή «βελούδινης» αναδιάρθρωσης, θεωρεί ο ΓΔ του ΙΟΒΕ, μια προσυνεννοημένη επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους, όπως αυτή που αποφασίστηκε στις 11 Μαρτίου για το ελληνικό δάνειο των 110 δις ευρώ, που η αποπληρωμή του μετατέθηκε στα δέκα χρόνια αντί των πέντε και το επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε από το 5% στο 4%.
Αντί όμως, υπογραμμίζει, να εστιάσουμε τη συζήτησή μας στην άρση των εμποδίων που καθιστούν τον δημόσιο τομέα τροχοπέδη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αναλωνόμαστε στα περί αναδιάρθρωσης, υιοθετώντας το «μότο», που κατ’ εξοχήν ανήκει στις αγορές, ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2011_387009
Διαφωνίες στην Ευρωζώνη σχετικά με τα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να περιορίσει το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ δαπανών και εσόδων.
Σοβαρή διαφωνία έχει προκύψει ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει ξανά στις αγορές τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Ο Τρισέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, καθώς φοβάται ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, διαφωνία αυτή καταγράφηκε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου.
Εκτός από τον Τρισέ, στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη συμπεριφορά του Τρισέ στην αντιμετώπιση των αγορών κεφαλαίου υπερβολική και έως ένα βαθμό αναξιόπιστη.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2011_386954
Στην κορυφή του καταλόγου των «υποψηφίων για πτώχευση» η Ελλάδα
Η Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή του καταλόγου με τα κράτη που εμφανίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να κηρύξουν πτώχευση στα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνεται στην Έκθεση για το Κρατικό Χρέος στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που συντάσσεται από εξειδικευμένη εταιρεία, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Η χώρα με τον μικρότερο κίνδυνο πτώχευσης παραμένει η Νορβηγία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 8η θέση, η Γερμανία στην 9η και η Χιλή στη 10η.
Για πρώτη φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Πορτογαλίας (38%) ξεπέρασε σε πιθανότητες την Ιρλανδία (36%).
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΣΚΑΙ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2011_386959
No comments:
Post a Comment