Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, ο εν Ελλάδι Αμερικανός πρέσβης το 2009, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου. Το τηλεγράφημα 09ATHENS216, εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου 2009 και αφορούσε στην παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον κ. Παπαθανασίου, που μόλις είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/04/2011_437966
_______________________________________
Ακριβώς όσα προτείνει στο διαχρονικό βιβλίο του ο Sun Tzu!
Ο κ. Σπέκχαρντ σχολιάζει ως «μη ρεαλιστική» και «δονκιχωτική» την άποψη της κυβέρνησης και του υπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση, σε αντίθεση με ό,τι έχει ήδη συμβεί σε άλλες οικονομίες.
ΑπροθυμίαΣτα σχόλιά του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης εκφράζει την ανησυχία του ότι η απροθυμία της κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και να αναλάβει τις ευθύνες της, σε συνδυασμό με τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις στον Τύπο, δίνουν στις αγορές την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προώθησης επιπλέον διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ηταν η περίοδος που το κόστος δανεισμού είχε πάρει την ανιούσα και η κυβέρνηση δήλωνε ότι ένας από τους βασικούς λόγους ήταν τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008. Ωστόσο, ο κ. Σπέκχαρντ σημειώνει ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι το αυξανόμενο έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο κ. Παπαθανασίου υποστήριζε πως η κυβέρνηση θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2009 και έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν αυτά. Πάντως, ο υπουργός είχε επισημάνει ότι η μείωση του ελλείμματος είναι βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και ότι στόχος είναι το 2011 το έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ.Στο κείμενο των συμπερασμάτων του για τη συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου, ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ότι η κυβέρνηση, αντί να ελπίζει για το καλύτερο και να προετοιμάζεται για το χειρότερο, φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για το καλύτερο και «αγνοούσε τα υπόλοιπα» ενδεχόμενα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/04/2011_437966
_______________________________________
Ακριβώς όσα προτείνει στο διαχρονικό βιβλίο του ο Sun Tzu!
No comments:
Post a Comment