14.4.11

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ομολογεί: Τώρα είναι αργά(!) για αναδιάρθρωση

ZZ
«Τώρα είναι αργά για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» προειδοποίησε ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης, καθηγητής της Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της Εurobank, από το επίσημο βήμα του συνεδρίου των Financial Times, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ενώ η καίριας σημασίας επισήμανσή του πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να έχει γίνει πέρυσι στην αναμπουμπούλα». Εχει σημασία η δήλωση αυτή γιατί «πετροβολεί» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως όμως επειδή υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία της εφαρμογής του Μνημονίου ως μοναδικής επιλογής για την αντιμετώπιση της δεινής κρίσης του χρέους. Δεν θυμάμαι αν ο κ. Χαρδούβελης τα είχε πει στην ώρα τους, όπως η στήλη. Αλλά... κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρωζώνη. Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα σε συνδυασμό με τον λόγο του χρέους προς το μέγεθος της οικονομίας (το ΑΕΠ), ο οποίος σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας εκτινάσσεται εκτός ελέγχου, έχουν ραγίσει τις αντοχές της κοινωνίας και του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, το βαθύ έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας εξαντλεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της. Επιπλέον, η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει τη ρευστότητα που παρέχει στις τράπεζες της Ευρωζώνης, και το γεγονός ότι ο ελληνικός δανεισμός είναι τετραπλάσιος -αναλογικά με το μέγεθος του ενεργητικού τους- από τον μέσο ευρωπαϊκό, συνθλίβουν τις τράπεζες. Παράλληλα, το ελληνικό «ρίσκο», δηλαδή η έκθεση ξένων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, γίνεται χαρακτηριστικό προς αποφυγήν. Η ελληνική οικονομία χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ως το αντιπαράδειγμα προς αποφυγήν σε αναλύσεις και συγκρίσεις με άλλες οικονομίες.
Στο ίδιο συνέδριο των Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης και στις διάφορες απόψεις που ακούγονται, ήταν κατηγορηματικός: «Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης». Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Ελληνες πιο σίγουροι. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Εντάξει...
Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός, και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.
Αλλά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνδέει για πρώτη φορά την αναδιάρθρωση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε χθες ότι «επιπλέον μέτρα» θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αν η έκθεση του Ιουνίου δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ακόμη και πριν από το 2013.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία παραδέχεται επίσημα ότι ίσως η Ελλάδα να χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού είναι και οι πρώτες σχετικές που γίνονται δημόσια από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013, θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.
«Αναμένω λεπτομερειακή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» επισήμανε ο Σόιμπλε, και πρόσθεσε: «Αν αυτή η έκθεση (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) καταλήξει στο ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό». Οταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε τι θα πρέπει να γίνει, απάντησε: «Τότε θα πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα».

No comments: