6.4.11

Χριστόφιας: Η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε απόψε κατηγορηματικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει την Ελλάδα, χώρα της ευρωζώνης, να χρεοκοπήσει». Επίσης, τόνισε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Επίσης, δήλωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης κινδυνολογούν, όταν κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου έκανε απολογισμό των τριών χρόνων εσωτερικής διακυβέρνησης, υποστήριξε ότι στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής η Κύπρος αποτελεί εξαίρεση στην Ε.Ε. «Ενώ σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών της Ε.Ε. αποκόπηκαν μισθοί, ωφελήματα και συντάξεις, στην Κύπρο το κοινωνικό κράτος ενισχύθηκε», είπε .
Από το 2008 που ανέλαβε η Κυβέρνησή μας, ανάφερε, οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 25%, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις των παροχών στην Παιδεία και την Υγεία που αποτελούν κατ’ εξοχήν τομείς κοινωνικής πολιτικής. «Από σχεδόν 1 δισ. οι δαπάνες των κοινωνικών παροχών ανήλθαν στο 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά δε κοινωνικές παροχές δίνονται με ένα στοχευμένο τρόπο», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε για μεθαύριο, σύσκεψη, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συζήτηση θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα δύο χρόνια με στόχο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Είπε ακόμη ότι η μελέτη για το συνταξιοδοτικό του δημοσίου έχει ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα αρχίσει διάλογος της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα σε σχέση με το θέμα αυτό.
Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα, ο πρόεδρος Χριστόφιας της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τις αντίθετες απόψεις, η κυβέρνηση με τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατάφερε να το συγκρατήσει πολύ πιο κάτω από το 6% και το 2010 έκλεισε στο 5,3%.
Επιπλέον, σημείωσε, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010, κυμάνθηκε στο 1%, πράγμα που επιτεύχθηκε με τη στήριξη της ανάπτυξης, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι για το 2011 ο στόχος είναι να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών διατηρώντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της οικονομίας.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η ανεργία έχει φθάσει σε ψηλά επίπεδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και επιτείνεται λόγω της έλευσης μεγάλου αριθμού κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο. Είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στο πλαίσιο που της επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ανέφερε ακόμα ότι λόγω μη ύπαρξης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, η Κύπρος αντιμετώπιζε για αρκετά χρόνια μεγάλο πρόβλημα από την έλευση παράνομων μεταναστών ειδικά από τη γραμμή αντιπαράταξης. Παρόλα αυτά, συνέχισε η κυβέρνηση επεξεργάστηκε και εφαρμόζει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη κατάσταση του παρελθόντος να μην υφίσταται πλέον.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησής του, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες, που προκάλεσε η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, έγιναν πάρα πολλά προς όφελος των απλών ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το « κλειδί» για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Είπε ότι υπεύθυνο όργανο για καθορισμό πολιτικής είναι η κυβέρνηση, ενώ ο διοικητής ασκεί απόλυτο έλεγχο στις Τράπεζες και είναι στις αρμοδιότητές του να τις υποχρεώσει ώστε να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων, πράγμα που ζητούσε επίμονα η κυβέρνηση.
Όμως είπε, κάθε φορά με διάφορα επιχειρήματα απέρριπταν το αίτημα αυτό «με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν δημιουργήσει απόθεμα κεφαλαίου και επειδή στην Κύπρο δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν λόγω των ψηλών επιτοκίων, πήγαν στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σε 1%, ενώ στην Κύπρο παραμένουν στο 6 και 7%.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος, έχει δικαίωμα να πει την άποψή του αλλά, πρόσθεσε, επιβάλλεται να υπάρχει μέτρο και αλληλοσεβασμός.
Εγώ είπε, στις συναντήσεις μας «τον άκουα πάντα υπομονετικά και ποτέ δεν βγήκα να κάνω καμιά δήλωση σε αντίθεση με τον ίδιο που κάθε τόσο βρίσκεται μπροστά στα μικρόφωνα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/04/2011_386643

No comments: