5.4.11

Αναβιώνει το δόγμα Αντριου Μέλον περί... ρευστοποιήσεων θέσεων εργασίας

Tου Paul Krugman / The New York Times

«Ρευστοποιήστε το εργατικό δυναμικό, ρευστοποιήστε μετοχές, ρευστοποιήστε τους αγρότες, ρευστοποιήστε την ακίνητη περιουσία». Αυτή, κατά τον Χέρμπερτ Χούβερ, ήταν η συμβουλή που έλαβε από τον μοιραίο υπουργό Οικονομικών του Αντριου Μέλον, όταν οι ΗΠΑ βυθίζονταν στην ύφεση το ’29. Για να είμαστε δίκαιοι, διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με το εάν όντως ο Αντριου Μέλον είπε αυτά ακριβώς, γιατί το μόνο που έχει διασωθεί είναι η εκδοχή του Χούβερ, καταγεγραμμένη πολλά χρόνια αργότερα. Σήμερα οι Ρεπουμπλικανοί, όπως φαίνεται στην τελευταία τους έκθεση για την οικονομία, ισχυρίζονται ότι η καταστροφή των θέσεων εργασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μήπως, όμως, αυτή η δημιουργία των θέσεων εργασίας οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς, οι οποίοι θα προκαλέσουν απώλεια θέσεων εργασίας, η οποία θα οδηγήσει... κ.ο.κ.; Χρειάζομαι ασπιρίνη!
Και πέραν αυτού, για ποιο λόγο οι χαμηλότεροι μισθοί να οδηγούν σε μεγαλύτερη απασχόληση; Yπάρχει μια πλάνη. Εφόσον οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας μπορούν να σώσουν τη δουλειά τους, αποδεχόμενοι μείωση μισθού, μπορεί να σκεφθεί κανείς πως θα τονωθεί η απασχόληση αν το ίδιο μέτρο υιοθετηθεί συνολικά. Οι μειώσεις, λόγου χάριν στην General Motors, συντηρούν θέσεις εργασίας, καθιστώντας την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία ανταγωνιστικότερη έναντι άλλων.
Δεν υφίσταται, όμως, συγκρίσιμο όφελος, όταν όλων οι αποδοχές μειώνονται ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, οι γενικευμένες περικοπές μισθών είναι βέβαιον ότι θα περιορίσουν και δεν θα αυξήσουν την απασχόληση. Οταν τα εισοδήματα μειώνονται, δεν μειώνονται και τα χρέη. Οπότε μια γενική πτώση μισθών επιδεινώνει τα προβλήματα χρέους, τα οποία κυρίως παρεμποδίζουν σήμερα την ανάκαμψη. Με λίγα λόγια, το δόγμα Αντριου Μέλον είναι σήμερα τόσο εσφαλμένο όσο ήταν και πριν από πολλά πολλά χρόνια.
Στην έκθεση των Ρεπουμπλικανών, μια άλλη πρόταση για την οικονομία αφορά τη λιτότητα, δηλαδή τις περικοπές δημοσίων δαπανών, ώστε να τονωθεί η ιδιωτική κατανάλωση διά της ενίσχυσης της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Τροποποιώντας τις παλαιότερες εκφράσεις τους, οι Ρεπουμπλικανοί αποφεύγουν να πουν ότι οι περικοπές προωθούν άμεσα την ανάπτυξη. Αντ’ αυτού υπογραμμίζουν ότι ο αντίκτυπος της λιτότητας στην εμπιστοσύνη μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ. Υπό ποιες συνθήκες, όμως; Δεν εξηγούν.
Σας ανέφερα ότι στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως το δόγμα της αναπτυξιακής λιτότητας, η οικονομία ακινητοποιήθηκε, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε δραματικά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Ακόμα και οι νέες, πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης βασίζονται στην υπόθεση ότι τα υπερχρεωμένα βρετανικά νοικοκυριά θα επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερα χρέη στα επόμενα χρόνια. Αλλά δεν έχουν σημασία τα μαθήματα ιστορίας, ούτε τι συμβαίνει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι πλήρως πεπεισμένοι πως πρέπει να ακολουθήσουν το δόγμα ότι, για να σώσουμε την απασχόληση, πρέπει να την καταστρέψουμε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_05/04/2011_438118

___________________________________

Απόλυτα χιουμοριστικό το κείμενο του Κρουγκμαν!


No comments: