14.4.11

Πικρές αλήθειες για την επιχειρηματικότητα αλλά και την αναδιάρθρωση από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου

Στις βασικές ανάγκες της επιχειρηματικότητας και  τις  προϋποθέσεις της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Γ. Γραμματίδης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
Σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι οι εξής:
-α) ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου  του κράτους
-β) η  ουσιαστική άρση των κάθε μορφής συναρμοδιοτήτων  μεταξύ υπουργείων, μεταξύ κεντρικής  διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μεταξύ εκτελεστικών κι εποπτικών αρχών και η απαγκίστρωση του πολιτικού προϊσταμένου κάθε υπουργείου από την αδικαιολόγητη κι εγωϊστική εμμονή στην μη παραχώρηση μέρους της εξουσίας του στον πολιτικό προϊστάμενο άλλου υπουργείου. «Τα υπουργεία ανήκουν στο λαό κι όχι στους πολιτικούς προϊσταμένους τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
γ)  ο περιορισμός της πολυνομίας, η απλοποίηση των νόμων και η αξιολόγηση όλων των νέων νόμων με κριτήριο τις επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα
δ)  η εξάντληση κάθε νόμιμης δυνατότητας του κράτους να εξασφαλίζει επενδυτικά κίνητρα και να διευκολύνει και απλοποιεί τις κάθε μορφής αδειοδοτήσεις επενδύσεων ε) ο καθορισμός χρήσεων γης στα πλαίσια ενός σταθερού χωροταξικού σχεδιασμού
στ)  η εισαγωγή νέων ευέλικτων μορφών εργασίας και
ζ) βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας και ειδικότερα της φορολογικής διοίκησης, η υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας στις συναλλαγές με το δημόσιο ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η αυστηρή εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για να αποφεύγονται φαινόμενα κακής διοίκησης.
Όπως επισήμανε, όλα τα παραπάνω απαιτούν πολιτικό θάρρος  και αποφασιστικότητα. Απαιτείται σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και με κατεστημένες νοοτροπίες. Ιδιαίτερα για το κυβερνόν κόμμα απαιτείται σύγκρουση με τον εαυτό του, σύγκρουση δηλαδή με κάποιους από τους απερίγραπτους εκπροσώπους κάποιων συντεχνιών αμφίβολης ήδη νομιμοποίησης και πρακτικών αλλά περισσής αυθάδειας. «Είμαι σίγουρος ότι δεν λείπουν από την πολιτική ηγεσία τής χώρας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, οι καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι λείπει η πεποίθηση ότι το πολιτικό κόστος είναι στην ουσία σήμερα πια ανύπαρκτο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία μας είναι έτοιμη να δεχθεί την όποια ριζική αλλαγή αρκεί να ακούει την αλήθεια κι αρκεί να ενημερωθεί συγκεκριμένα για το πού και το πώς πάει η χώρα. Να ενημερωθεί για τον τελικό προορισμό και για το εάν εκεί θα δικαιωθούν οι βαριές θυσίες της. Μαζί με την συναίνεση της κοινωνίας, χρειάζεται όμως και η συναίνεση του συνόλου ή έστω της πλειοψηφίας εξουσίας του πολιτικού συστήματος».
Υπάρχει λύση για την Ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η λύση του σύγχρονου  αυτού Ελληνικού προβλήματος  είναι η αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην διαδικασία της ταχείας και ασυμβίβαστης ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών   μεταρρυθμίσεων και της συνολικής επανεξέτασης του δημόσιου χρέους της χώρας. Το βέβαιο είναι, λοιπόν, ότι μόνον η λύση αυτή μπορεί να επιτύχει αυτό πού όλοι σας  κι ο καθένας σας χωριστά σʼ αυτή την αίθουσα επιθυμείτε: να έχουμε επιτέλους ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος, φιλικό στην επιχειρηματικότητα και μια υγειά οικονομία, παράγοντες πού να εγγυώνται την κοινωνική ευημερία και την ακώλυτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Δεν είναι της παρούσας αλλά ούτε και η κατάλληλη ευκαιρία να αναλύσουμε τις παραμέτρους αυτής της δραστικής λύσης. Ειδικότερα όμως σχετικά με την επανεξέταση του δημόσιου χρέους οφείλουμε να κάνουμε κάποιες αναγκαίες  επισημάνσεις χωρίς περιστροφές και μασημένα λόγια.
«Στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστη η έννοια της αναδιάρθρωσης, είναι αντίθετα γνωστή γιατί συνδέθηκε συχνά με την λελογισμένη και συμβατική μεταφορά των δανειακών της υποχρεώσεων στο μέλλον. Άγνωστη όμως είναι πράγματι η έννοια της συμφωνημένης ή μη διαγραφής του δημόσιου χρέους», εξηγεί ο κ. Γραμματίδης. Όμως η έννοια μιάς τέτοιας διαγραφής δεν είναι και άγνωστη στο δικαιακό μας σύστημα πού προβλέπει την αναδιάρθρωση εμπορικών επιχειρήσεων με σύμφωνη γνώμη των δανειστών τους, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Αρκεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης πού υποβάλλουν να είναι προϊόν έξυπνης διαπραγμάτευσης, να είναι πειστικό και να εξασφαλίζει κατά τρόπο αξιόπιστο την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Σημαντικός παράγοντας αξιοπιστίας ενός τέτοιου προγράμματος αλλά σε εθνική πλέον κλίμακα είναι ασφαλώς και η ύπαρξη δεσμευτικής συναίνεσης τουλάχιστον του πολιτικού συστήματος εξουσίας της χώρας πού εξασφαλίζει στους διεθνείς δανειστές μας την συνέχεια του κράτους ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των πολιτικών κομμάτων εξουσίας στην διακυβέρνηση του τόπου. Ας ενεργήσουμε επιτέλους με συναίνεση κατά το Πορτογαλικό πρότυπο πού βάζει ψηλά τον πήχη της εθνικής ευθύνης»

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/14567-%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85

Δεν «βλέπει» ανάπτυξη πριν το τέλος του 2013 ο Γ. Γραμματίδης

«Οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, είναι εξόχως επιβαρυντικές και οδήγησαν την πραγματική οικονομία σε βαθειά ύφεση που δεν προβλέπεται να μετατραπεί σε ανάπτυξη πριν από το τέλος του 2013», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης.
Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «H αλήθεια και οι συνέπειες της: Τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών» σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στον χειρισμό της, μια σύνθετη άσκηση δράσης και ισορροπιών, ένα σταυρόλεξο για σοβαρούς λύτες» και υπενθύμισε τις προτάσεις του επιμελητηρίου για μια σύγχρονη Ελλάδα το 2020.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να είναι καθολικό και όχι ένα πρόγραμμα μερικών αποκρατικοποιήσεων. «Με σύστημα και σχέδιο κι όχι με ενστικτώδεις αυτοσχεδιασμούς του τύπου ότι θα απαγορευθεί με νόμο η πώληση δημόσιας γης. Τέτοιου είδους αυτοσχεδιασμοί αναιρούν την αξιοπιστία και κάθε άλλου χρήσιμου μέτρου και δημιουργούν αμφιβολία και δυσπιστία τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή επενδυτική κοινότητα».
Πρόσθεσε ότι απαιτείται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και με κατεστημένες νοοτροπίες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1956728
____________________________________

Άλλες φορές έχω συμφωνήσει περισσότερο με όσα λέει ο Γραμματικίδης, αυτό το τελευταίο με την Πορτογαλία με χάλασε... ειδικά όταν ακόμα και οι ΝΥΤ γράφουν για κατάρρευση δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τις ..αγορές... Mπορεί βέβαια να μην αποδώθηκε σωστά...

No comments: