4.4.11

Το μεγάλο «κούρεμα» άρχισε στα ομόλογα των φαρμακευτικών

Του Τασου Tελλογλου
Από 35% έως 41% είναι το «κούρεμα» που γίνεται στα ομόλογα που λαμβάνουν από το ελληνικό Δημόσιο, έναντι χρεών του 2007, του 2008 και του 2009, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικού υλικού που επιχειρούν να τα «ρευστοποιήσουν».
Σύμφωνα με έρευνα της «Κ» σε 12 εταιρείες που εξοφλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο τρίμηνο, έναντι παλαιότερων οφειλών, η τράπεζα που διακινεί τα ειδικά ομόλογα (Εθνική) για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι των προμηθευτών υπολογίζει ένα «κούρεμα» του τριετούς ομολόγου (που λήγει στις 22 Δεκεμβρίου του 2013, πέντε μήνες μετά την εκπνοή του Μνημονίου) στο 62,80% της αξίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων στην «Κ».
Εδώ να σημειωθεί ότι η Εθνική αποτελεί απλά θεματοφύλακα σε αυτά τα ομόλογα, χωρίς να έχει άλλο ρόλο και τα διαθέτει στις εταιρείες στην ονομαστική τους τιμή, ενημερώνοντάς τις ταυτόχρονα για την πολύ χαμηλότερη τρέχουσα τιμή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι εταιρείες έχουν δάνεια, οι τίτλοι αυτοί αποτελούν ασφάλεια αποδεκτή από το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται. Αλλά η πώληση των ομολόγων –λόγω του γεγονότος ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μεγάλης αξίας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου– γίνεται σε τράπεζες του εξωτερικού που επιβάλλουν γενναία «κουρέματα».
Ο διευθύνων σύμβουλος μιας από αυτές τις εταιρείες, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε την περασμένη εβδομάδα στην «Κ» ότι δεν θα ρευστοποιήσει τα ομόλογα αυτά στην τρέχουσα τιμή, αλλά θα τα «κρατήσει, διότι η εταιρεία δεν θα άντεχε τέτοιες μειώσεις στην αξία τους, αφού θα γράφαμε τέτοιες ζημίες που θα έπρεπε να κλείσουμε...».
Αλλοι συνάδελφοί του από πολυεθνικές φαρμάκου ανέφεραν στην «Κ» ότι είχαν ρευστοποιήσει την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου τριετή ομόλογα στις τράπεζες Deutsche Bank και Goldman Sachs, στο 64,3% της ονομαστικής τους αξίας («κούρεμα» 35,7%). «Μπορούμε να ζήσουμε με αυτές τις μειώσεις στην αξία κτήσης...», είπε στην «Κ» διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.
Αναμένεται μεγάλη μείωση της αξίας των ελληνικών τίτλωνΠαρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για την έγκαιρη πληρωμή των προμηθειών του 2010 στις εταιρείες, οι πολυεθνικές έχουν εντολή από τις μητρικές τους να προϋπολογίσουν το 2011 για τις ανάγκες τις λογιστικής του απεικόνισης στο 65% της αξίας των προϊόντων που θα πουλήσουν στο ελληνικό Δημόσιο, ένδειξη ότι στο ιδιόμορφο αυτό χρηματιστήριο της αποτίμησης των τίτλων χρέους του ελληνικού Δημοσίου η αξία των ελληνικών ομολόγων θα κατρακυλήσει κι άλλο. Και για τα μονοετή (λήγουν στις 22/12/2011) ομόλογα (για τα χρέη του 2007) οι φαρμακευτικές εταιρείες υφίστανται μία μείωση της τάξης του 12,6%, ενώ στα διετή (λήγουν στις 22/12/2012 για χρέη του 2008) η μείωση είναι της τάξης του 25,3%. «Φυσικά, αν δεν σπεύσει κάποιος να ρευστοποιήσει αυτούς του τίτλους στη δευτερογενή αγορά και περιμένει τη λήξη τους και εφ’ όσον δεν μεσολαβήσει οργανωμένο «θεσμικό κούρεμα», τότε οι κάτοχοί τους μπορεί να πάρουν το σύνολο των χρημάτων που τους χρωστάει το Δημόσιο. Αλλά οι λιγότεροι από μας πιστεύουν πλέον στο ενδεχόμενο αυτό!», λέει διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών προϊόντων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_03/04/2011_437989

No comments: