13.4.11

"Νομιμοποίηση" ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων από Bundesbank

Ένας όρος ταμπού μέχρι σήμερα για τις αγορές κεφαλαίου, ο “έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων” ξανακούσθηκε τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας ανησυχία για την συνέχεια.

Μετά το ΔΝΤ, αναλυτές του οποίου αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο εφαρμογής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων από ορισμένες χώρες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ήρθε χθες και η Bundesbank να “νομιμοποιήσει” την χρήση μέτρων για τον έλεγχο της ροής κεφαλαίων σε ειδικές περιπτώσεις.

Το μέλος της διοίκησης της Bundesbank κ. Andreas Dombret μιλώντας στην Börsenzeitung υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες η εφαρμογή μέτρων ελέγχου στην διακίνηση κεφαλαίων σαν «τελευταία γραμμή άμυνας»...

Η συζήτηση άνοιξε μετά τα μέτρα που άρχισε να παίρνει η Βραζιλία για να περιορίσει την κερδοσκοπική εισροή κεφαλαίων που έχει προκληθεί από την νομισματική πλημύρα που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη “ποσοτική χαλάρωση” (QE2) στις ΗΠΑ.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες και έχουν αρχίσει προσεκτικά να… σηκώνουν εμπόδια στην εισροή κεφαλαίων, καθώς τα νομίσματά τους πιέζονται ανατιμητικά από το δολάριο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων που άρχισε την δεκαετία του ‘80 σαν απάντηση στην κρίση που είχε προηγηθεί, αποτέλεσε το εφαλτήριο της παγκοσμιοποίησης του χρηματιστικού κεφαλαίου μετά την κατάρρευση του Μπρέττον Γούντς και την ύφεση της δεκαετίας του ‘70.

Το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης σήμερα για την «μερική» εφαρμογή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων σε εθνικό επίπεδο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί σε ορισμένες χώρες, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέους τριγμούς στην ήδη προβληματική κατάσταση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Προς το παρόν δεν υπήρξαν «απαντήσεις» στην παρέμβαση του κ. Andreas Dombret, αλλά το γεγονός ότι μια τέτοια θέση στην Ευρωζώνη ακούγεται για πρώτη φορά δημοσίως μέσω της Bundesbank δημιουργεί ήδη προβληματισμούς για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν την παρούσα κρίση στην γερμανική Κεντρική Τράπεζα, αλλά και για την ουσία των αντιθέσεων που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ, η οποία ήδη πιέζεται από το ΔΝΤ να μη συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων που άρχισε την περασμένη Πέμπτη.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1170319

No comments: