6.4.11

XA: 6-Apr-2011

Η Γερμανική επίθεση ξεκίνησε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 (ακριβώς 70 χρόνια πριν), με την εισβολή Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας.

Οι συνδυασμένες δυνάμεις τις Ελλάδας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας πολέμησαν με υπομονή, όμως υστερούσαν σε αριθμό και εξοπλισμό και τελικά κατέρρευσαν. Η Αθήνα έπεσε στις 27 Απριλίου 1941.

Σήμερα το Χ.Α. μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και την ψυχολογία στα τάρταρα, δέχθηκε μία ακόμα Γερμανική επίθεση και ήταν πασιφανές ότι αν δεν είχαν ενεργοποιηθεί τα “ένστικτα επιβίωσης” δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να ολοκληρωνόταν με ένα εντυπωσιακό “sell off”

Η ενεργοποίηση αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο και κατ΄ επέκταση στον 20αρη, με την βοήθεια της ανοδικής αντίδρασης των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και τις χαμηλές αποτιμήσεις, “τράβηξε” τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό ημέρας των 1468,65 μονάδων (-1,4%) και αν μη τι άλλο η Σοφοκλέους “αγόρασε χρόνο”.

Έτσι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή αντίδραση ήταν απλά μία ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές, ίσχυσε το “σε 8 συνεδριάσεις η 1 δώρο” και θα αποδειχθεί μία ακόμα “bull trap” στους “άφρονες traders”, ή κάπου εδώ η Αγορά θα ισορροπήσει και θα περιμένει τις επόμενες ειδήσεις προκειμένου να κινηθεί ανάλογα.

Οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά φειδωλοί και συγκρατημένοι, αμφισβητώντας ότι το Χ.Α. χωρίς είδηση μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους που προκαλούν η πιθανολογούμενη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου της τρόικας και θα προσθέσει κι άλλες δυσκολίες στις Ελληνικές Τράπεζες. 

Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί προς το παρόν η ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1500 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά κυρίως των ξένων χαρτοφυλακίων, που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν περίπου μόνιμα στην πλευρά των πωλητών.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης και μάλιστα δείχνει να έχει και σημαντικά επιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν οι καταλύτες, δεν υπάρχει κάποιο θετικό νέο ή στοιχείο για την Ελληνική οικονομία, υποστηρίζουν οι απαισιόδοξοι που δεν αποκλείουν το Χ.Α. να δώσει μία ανοδική διόρθωση, όμως τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Όσο τα αδιέξοδα της οικονομίας και της Χώρας είναι τόσο μεγάλα, η εμμονή στην Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να δείχνει προβληματική και θα επικρατούν η αβεβαιότητα και ο φόβος για το ενδεχόμενο να μην έχουμε δει τα χειρότερα, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία για την οικονομία δεν είναι θετικά, η κατάσταση επιδεινώνεται από την παραφιλολογία, αλλά και από την απραξία - κούραση της Κυβέρνησης, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Στον ορίζοντα δε διαφαίνονται θετικές ειδήσεις και σημάδια ανάκαμψης και οι συμμετέχοντες στην Αγορά διακρατούν ρευστότητα αναμένοντας το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, το πρώτο Γερμανικό χτύπημα σήμερα ήλθε από την Deutsche Bank που έδωσε ένα ακόμα “hair cut” στις τιμές – στόχους των Ελληνικών Τραπεζών, τονίζοντας ότι αναμένει πως το 2011 θα είναι παρόμοιο, αν όχι και χειρότερο, αν οι Τράπεζες αναγκαστούν να αποκοπούν από την ΕΚΤ με απότομο τρόπο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του Κρατικού χρέους, επισημαίνεται.

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα εξακολουθήσουν την αμυντική τους στάση με απομόχλευση δανείων και περικοπή κόστους, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Το επόμενο χτύπημα στην ψυχολογία των ελάχιστων (πλέον) εμπλεκομένων με το Χ.Α. ήλθε από τους Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το δημοσίευμα των οποίων η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν θεωρείται πλέον ότι είναι απίθανη, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να "βγει" στις Αγορές το 2012 και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Αυτό επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι αρκετών Χωρών-Μελών της Ευρωζώνης στους "Financial Times Deutschland", χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται. Μάλιστα, σύμβουλος ενός εκ των Ηγετών Χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στην εφημερίδα πως η επιμήκυνση και η αύξηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα ήταν πολιτικά αδύνατες και ως εκ τούτου απαιτείται ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως "θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο Β" για την περίπτωση όπου η Ελλάδα χρειαστεί επιπλέον χρηματοοικονομική βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να ομιλεί πολύ και να διαψεύδεται περισσότερο θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς η Αγορά δεν μπορεί να “ανασάνει” όταν αισθάνεται να επικρέμεται πάνω της ο “πέλεκυς” της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Καθημερινά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τελικά, η Χώρα δε θα μπορέσει να διαχειριστεί το Δημόσιο χρέος της και ότι αργά ή γρήγορα, θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωσή του.

Οι Αγορές, επί μήνες, εκφράζουν μόνιμα αυτή την άποψη (που σταδιακά ασπάζονται όλο και περισσότεροι ακαδημαϊκοί, αναλυτές, ακόμη και πολιτικοί) και αποκλείεται όλοι αυτοί να έχουν συνωμοτήσει εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία στο ουσιώδες θέμα των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζει να θυμίζει την “γάτα που κυνηγάει την ουρά της”.

Μάλιστα η επικείμενη ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010, από την Eurostat δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ακόμα μία μεγάλη οικονομική, αλλά και πολιτική αποτυχία της παρούσας Κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο χρόνος και οι επιλογές στενεύουν ασφυκτικά και για να μην επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ίσως είναι προτιμότερο η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μία “φιλική” αναδιάρθρωση χρέους, σε συνεργασία με την τρόικα και τους πιστωτές της.

Άλλωστε κάθε μήνας που περνάει, το χρέος όχι μόνο μεγαλώνει, αλλά το παλαιό αντικαθίσταται από νέο ενυπόθηκο και αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις.

Ίσως λοιπόν το Κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει σε ένα δραματικό “stop loss” στις δηλώσεις καθησυχασμού και να δει πιο ρηξικέλευθες λύσεις που μετά τους πρώτους κραδασμούς θα απομακρύνουν την αβεβαιότητα που έχει επικαθήσει στην Αγορά, Χρηματιστηριακή και μη και δεν αποκλείεται αυτό μεσοπρόθεσμα να γίνει δεκτό με ανακούφιση από τις Αγορές (!)

Θετική εικόνα σε Ευρώπη και Wall Street (στο ξεκίνημα), αν και οι συγκρατημένες φωνές δείχνουν να πολλαπλασιάζονται αξιοπρόσεκτα.

Η φετινή χρονιά μοιάζει όλο και περισσότερο με το 2008, πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers – με διαφορά ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα αυτή τη φορά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Simon Derrick, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Bank of New York Mellon.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα του αργού στο Nymex, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Απριλίου του 2008, τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξάνονται με παρόμοιο ρυθμό παγκοσμίως και το ευρώ έχει ζήτηση καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, εκτιμά ο Derrick.

Ακόμη και η ισοτιμία δολαρίου/γεν, συνεχίζει ο Derrick, θυμίζει με ανατριχιαστικό τρόπο τις τιμές που σημειώνονταν πριν την κατάρρευση της Bear Stearns. Η μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των πρώτων μηνών του 2008 και του 2011 είναι ότι αυτή τη φορά, οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι, σημειώνει ο αναλυτής της Bank of New York.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. ασφαλώς και έκαναν εντύπωση τα νέα ιστορικά χαμηλά για Αγροτική και Βωβό (που ανακοίνωσαν αυξήσεις κεφαλαίου) και οι σημαντικές πιέσεις στον τίτλο της Εμπορικής.

Από εκεί και πέρα το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, έμοιαζε περισσότερο σε “πάρτι για μεγάλους”, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +3,71% του Τραπεζικού δείκτη, το +3,08% του FTSE, έναντι του +1,38% του FTSEM και του +0,71% του FTSES.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/634636/ArticleMarketComment.aspx

No comments: