12.6.11

Ψάχνουν νομική ασπίδα για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Το «αγκάθι» της νομικής προστασίας των μελών του νέου ταμείου που θα εκτελεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτή τη στιγμή οικονομικό επιτελείο και τρόικα, ενώ την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν» ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο να έχουν πωληθεί ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και λαχεία.
Μετά την κατάρτιση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα συντάσσουν το νομοσχέδιο με το οποίο θα συστήνεται το νέο ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις (National Wealth Fund). Μέσα στον Ιούλιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, με στόχο το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο να μπορεί να λειτουργήσει.
Ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα προστατεύει ο νόμος το συμβούλιο των διευθυντών του ταμείου που θα παίρνει τις αποφάσεις για το πώς και το πότε θα γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις. Η συμφωνία για τη δημιουργία του ταμείου προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις πράξεις του συμβουλίου και θα το απαλλάσσει από ευθύνες τουλάχιστον κάθε εξάμηνο.
Ακόμα και αυτό, όμως, δεν θεωρείται αρκετό και αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει προστασία ανάλογη με αυτήν των ανεξάρτητων αρχών. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα στελέχη που θα οριστούν από τη Βουλή στο συμβούλιο του ταμείου να μη λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και γρήγορα.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι το νέο ταμείο θα λειτουργήσει κανονικά και θα είναι αρκετά αποτελεσματικό.
ΑποκρατικοποιήσειςΜέχρι, όμως, να συσταθεί το ταμείο και να είναι έτοιμο να λειτουργήσει, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εκτελέσει ένα υπερφιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει τριμηνιαίους στόχους εσόδων, ενώ τα projects μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις περιστάσεις.
Δηλαδή, για παράδειγμα η ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ για τα παιχνίδια που διαχειρίζεται, θα μπορούσε να γίνει το τέταρτο τρίμηνο του έτους αντί για το τρίτο που είναι προγραμματισμένο. Το βασικό ζητούμενο είναι η Ελλάδα να κινείται εντός των ποσοτικών τριμηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, δεδομένου ότι η επίτευξή τους θα αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων του μηχανισμού στήριξης. Αλλωστε, στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ένας από τους τρεις τρόπους χρηματοδότησης της χώρας είναι και η αξιοποίηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 30 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014.
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει και άλλες συναλλαγές, με πρώτες στην λίστα να είναι:
1. Η πώληση του 23,3% του ΟΛΘ.2. Η πώληση του 23,1% του ΟΛΠ.3. Η πώληση τουλάχιστον του 40% της ΕΥΑΘ και
4. Η πώληση του 100% της οχήματος ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για τα κρατικά λαχεία.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο θέλει να έχει κλείσει τις αποκρατικοποιήσεις αυτές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ψηλά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων για το άμεσο μέλλον είναι η χρονική επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», η πώληση του 55% της ΔΕΠΑ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), καθώς και η διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Με το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή την περίοδο στις αγορές για την Ελλάδα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν καθόλου στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αβεβαιότητα στους επενδυτές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρέπει να υπάρξει σημαντική «επιχειρησιακή πρόοδος» που θα πείσει τις αγορές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται δύο εξελίξεις. Πρώτον, θα τοποθετηθούν σύμβουλοι σε όσα σχέδια δεν υπάρχουν για το διάστημα 2011 - 2012. Συνολικά οι αποκρατικοποιήσεις της περιόδου αυτής ανέρχονται σε 41. Δεύτερον, μέσα στον μήνα θα πρέπει να έχει κατατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ώστε να αρχίσει ο σχεδιασμός αξιοποίησής τους. Από τα ακίνητα η κυβέρνηση περιμένει να έχει τα περισσότερα έσοδα από τα 50 δισ. ευρώ που θα πρέπει να «φέρει» έως το 2015.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_12/06/2011_445559

No comments: