12.6.11

Κίνδυνος «υπερθέρμανσης» της Γερμανίας

Reuters
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος θα είναι «σαφώς μεγαλύτερη» από τις αρχικές προβλέψεις. Μάλιστα, σε περίπτωση υπέρβασης ακόμη και των νέων εκτιμήσεων, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας, αν τα επιτόκια του ευρώ παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, προβλέπεται να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και η μείωση της ανεργίας. Στα συμπεράσματα αυτά κατατείνει η εξαμηνιαία έκθεση της Bundsesbank που αναβαθμίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 3,1% για το 2011 από την προηγούμενη για 2,5% και στο 1,8% για το 2012 από την προηγούμενη για 1,5%.
«Αυξάνονται οι πιθανότητες να γνωρίσει η γερμανική οικονομία μια παρατεταμένη περίοδο επέκτασης», τονίζει η γερμανική κεντρική τράπεζα, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής διαφοροποίησης στο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, καθώς τονίζει πως οι εξαγωγές θα παραμείνουν μεν ο «πυλώνας» της ανάπτυξης, αλλά, «σε αντίθεση με την ανάκαμψη της περασμένης δεκαετίας, η εγχώρια οικονομία θα διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο αυτήν τη φορά». Προεξοφλεί, όμως, πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 2,5% φέτος για να υποχωρήσει το 2012 στο 1,8%. Παράλληλα η Bundesbank εκτιμά ότι θα εξακολουθήσει να υποχωρεί η ανεργία, που φέτος θα περιοριστεί στο 7% και το 2012 στο 6,5%.
Ανακάμπτοντας από την παγκόσμια ύφεση, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημείωσε πέρυσι ανάπτυξη 3,6% καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μετά την επανένωση. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι συνεχιζόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εντείνουν περαιτέρω την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, παρά τη δυσβάσταχτη επιβάρυνση που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της περιφέρειας. Η τοποθέτηση, πάντως, της Bundesbank επί του θέματος είναι σαφής, καθώς επισείει τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης «αν συνολικά η ανάπτυξη της Γερμανίας σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αποδειχθεί πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις μας».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/06/2011_445393

No comments: