9.6.11

Μήπως ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας;

Οσο κι αν πολλοί χτυπιούνται και μας κατηγορούν ότι δήθεν παίζουμε παιγνίδια, ότι έχουμε βαλθεί να τρομοκρατούμε τον κόσμο και ότι καταστροφολογούμε ασυστόλως, η συνείδησή μας δεν μας επιτρέπει να μην γράψουμε αυτό που νοιώθουμε.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως πολλοί άνθρωποι των εφημερίδων αισθανόμαστε ότι ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

Και έχουμε την υποχρέωση να γράψουμε αυτό που βλέπουμε κι αυτό που νοιώθουμε ως παρατηρητές των γεγονότων και των πολλών καθημερινών εξελίξεων, τις οποίες ζούμε με ένταση και αξιολογούμε, θέλουμε να πιστεύουμε, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Και για του λόγου το αληθές δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να καταγράψουμε τα γεγονότα του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Ο υπουργός Οικονομικώς βρέθηκε απέναντι σε περίπου 80 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που τον καταχέριασαν στην κυριολεξία, μεταδίδοντας απόλυτη αμφισβήτηση τόσο για τις προηγούμενες πολιτικές, όσο και αμφιβολίες για την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Από βραδύς επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επίσης απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή στους ομολόγους του, όπου παρουσιάζει την κατάσταση της Ελλάδας σοβαρή και διεκδικεί την κατανόησή τους ώστε να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας και έτσι να δοθεί οριστικό τέλος στο ελληνικό πρόβλημα.

Λίγες ώρες αργότερα συνεκλήθη εκτάκτως, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο αξιολόγησε την κατάσταση και απαίτησε τη συναίνεση των ελληνικών κομμάτων, με τη διευκρίνηση ότι χωρίς την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η πέμπτη δόση δεν πρόκειται να δοθεί.

Προηγουμένως ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε εκτάκτως στο γραφείο του τους κ. Ράπανο και Ταμβακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενο της συνάντησής τους.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ στον Λευκό Οίκο όπου το ελληνικό θέμα κυριάρχησε και καταγράφηκε έκκληση του αμερικανού προέδρου να υποστηριχθεί η Ελλάδα.

Αργότερα ήλθαν οι τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης, σύμφωνα με τις οποίες τυχόν ''εθελοντική'' επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα αμφισβητηθεί, θα θεωρηθεί αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων και άρα πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα, γινόταν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να πάει στη σύνοδο κορυφής της 24ης Ιουνίου χωρίς να έχει ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Πράγμα που οι περισσότεροι, εδώ και στο εξωτερικό, αντιμετωπίζουν βάση αμφισβητήσεων από τους ξένους και λόγο μη έγκρισης της βοήθειας για το 2012 και το 2013.
Επιπλέον στο εσωτερικό της χώρας τρέχουν σενάρια που φέρουν ομάδα βουλευτών να ετοιμάζει παραιτήσεις κατά την ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου, με σκοπό να αποτρέψουν τη σχετική διαδικασία ή να την καθυστερήσουν.

Και βεβαίως όλα αυτά υπό το βάρος και την πίεση του κινήματος των αγανακτισμένων, που σκοπεύει να αποκλείσει τη Βουλή τις ημέρες των ψηφοφοριών, με τον αυτό σκοπό της καθυστέρησης ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Νυχτιάτικα Τετάρτη έγινε γνωστό επίσης ότι η έκθεση της τρόικας για τις ελληνικές εξελίξεις δεν είναι η καλύτερη, η πρόταση Σόιμπλε δεν βρίσκει πολλούς σύμφωνους και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν πέρασε τις καλύτερες μέρες της ζωής του στις Βρυξέλλες από τους ομοϊδεάτες συντρόφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Τα προαναφερόμενα είναι αδιάψευστα και η αλληλουχία τους δεδομένη.

Τώρα, ο καθένας μπορεί να τα κρίνει και να τα αξιολογήσει όπως θέλει. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να μην γράψουμε αυτό που η συνείδησή μας επιβάλλει και η επαγγελματική μας εμπειρία υπαγορεύει.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι αισθανόμαστε πώς η χώρα ζει τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

Δεν είμαστε παπάδες να ευχόμαστε ή να ελπίζουμε. Αυτό βλέπόυμε, αυτό καταγράφουμε. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

akarakousis@dolnet.gr
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=405521&h1=true

No comments: