με την τσιπούρα να πωλείται στα 5,75 ευρώ το κιλό και 5,3 ευρώ το κιλό το λαβράκι
Το προφίλ του κλάδου
Η σύγχρονη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με το λαβράκι και την τσιπούρα. Σήμερα ο κλάδος παράγει πάνω από 250.000 τόνους ψάρια (τσιπούρα, λαβράκι, χιόνα, συναγρίδα κ. ά.), με την τσιπούρα και το λαβράκι να αποτελούν ακόμη τα κύρια παραγόμενα είδη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος θαλασσινής ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως μετά την παραγωγή του ατλαντικού σολομού. Η Ελλάδα είναι η βασική χώρα παραγωγός μεσογειακών ψαριών και διατηρεί σταθερά μερίδιο της τάξης του 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Το 25% της παραγωγής λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, ενώ η παραγωγή του υπόλοιπου 25% είναι μοιρασμένη στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου: Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισραήλ, Κροατία, Τυνησία κ. ά. Στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 70 εταιρείες, με τζίρο μεγαλύτερο από 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν 10 χιλιάδες εργαζομένους σε περιοχές απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, ενώ η συνολική θαλάσσια έκταση για τις εγκαταστάσεις τους είναι 7,8 χλμ. (περίπου η μισή έκταση που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο των Σπάτων που είναι 16,5 χλμ.).
Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτει το 0,2% του εγχώριου προϊόντος, αλλά οι εξαγωγές του καλύπτουν το 3% των εξαγωγών της χώρας και το 12% των εξαγωγών πρωτογενούς τομέα. Επί πλέον, οι εξαγωγές ψαριών καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το 2010 η αξία των εξαγωγών για τα νωπά και κατεψυγμένα ψάρια ανήλθε στα 466 εκατ., όταν στο παρθένο ελαιόλαδο η αξία εξαγωγών ήταν 198 εκατ. και στον καπνό 182 εκατ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_05/06/2011_444685
Το προφίλ του κλάδου
Η σύγχρονη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με το λαβράκι και την τσιπούρα. Σήμερα ο κλάδος παράγει πάνω από 250.000 τόνους ψάρια (τσιπούρα, λαβράκι, χιόνα, συναγρίδα κ. ά.), με την τσιπούρα και το λαβράκι να αποτελούν ακόμη τα κύρια παραγόμενα είδη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος θαλασσινής ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως μετά την παραγωγή του ατλαντικού σολομού. Η Ελλάδα είναι η βασική χώρα παραγωγός μεσογειακών ψαριών και διατηρεί σταθερά μερίδιο της τάξης του 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Το 25% της παραγωγής λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, ενώ η παραγωγή του υπόλοιπου 25% είναι μοιρασμένη στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου: Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισραήλ, Κροατία, Τυνησία κ. ά. Στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 70 εταιρείες, με τζίρο μεγαλύτερο από 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν 10 χιλιάδες εργαζομένους σε περιοχές απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, ενώ η συνολική θαλάσσια έκταση για τις εγκαταστάσεις τους είναι 7,8 χλμ. (περίπου η μισή έκταση που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο των Σπάτων που είναι 16,5 χλμ.).
Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτει το 0,2% του εγχώριου προϊόντος, αλλά οι εξαγωγές του καλύπτουν το 3% των εξαγωγών της χώρας και το 12% των εξαγωγών πρωτογενούς τομέα. Επί πλέον, οι εξαγωγές ψαριών καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το 2010 η αξία των εξαγωγών για τα νωπά και κατεψυγμένα ψάρια ανήλθε στα 466 εκατ., όταν στο παρθένο ελαιόλαδο η αξία εξαγωγών ήταν 198 εκατ. και στον καπνό 182 εκατ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_05/06/2011_444685
No comments:
Post a Comment