7.6.11

K. Ρογκόφ: Αδιέξοδη η πολιτική λιτότητας σε Ελλάδα - Πορτογαλία - Ιρλανδία

K. Ρογκόφ: Αδιέξοδη η πολιτική λιτότητας σε Ελλάδα - Πορτογαλία - Ιρλανδία
 
 
Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είναι αποτυχημένη και μόνη με αλλαγή κατεύθυνσης θα μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, εκτιμά ο αμερικανός οικονομολόγος και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ.

Με άρθρο του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos o καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπογραμμίζει ότι η «στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη θα αποδειχθεί πιθανότατα αποτυχημένη και θα οδηγήσει σε εσπευσμένη αναδιάρθρωση του χρέους». Ο ίδιος υποστηρίζει άλλωστε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα «μια αναδιάρθρωση του προφανώς μη διαχειρίσιμου χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας αντί να επιβάλλονται όροι λιτότητας που αποδεικνύονται μη εφαρμόσιμοι».

Ο Ρογκόφ διερωτάται «γιατί οι ηγέτες της ΕΕ δεν αντιλαμβάνονται το προφανές» ότι δηλαδή «χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ζώνη πυρός γύρω από την Ισπανία και την Ιταλία οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα χρέους δεδομένης της αναιμικής τους ανάπτυξης και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας».

«Γιατί ο ελληνικός λαός (αλλά και ο ιρλανδικός και ο πορτογαλικός) θα πρέπει να δεχτεί μια μακροχρόνια λιτότητα παράλληλα με μια οικονομία σε ύφεση προκειμένου να στηριχθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες;» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) ακόμα και αν δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί». Και προσθέτει «θα πρέπει να παρέμβει σε αυτές τις χώρες με γνώμονα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την ελάφρυνση του χρέους (…) για να μην μετατραπεί το πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης σε μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

«Παρά τη θεσμική παράλυση και τις αβεβαιότητες που αυτή δημιουργεί η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση» εκτιμά ο Ρογκόφ, αρκεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ (καθιστώντας πιο «φτηνό» το κοινό νόμισμα) για να βοηθήσει τις εξαγωγές και κατά συνέπεια τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, προτείνει ο αμερικανός οικονομολόγος. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=405268

_____________________________________

ο τύπος μάλλον είχε περάσει φοιτητής από τη ΚΝΕ ή τη ΠΚΣ για να λέει τέτοια

No comments: