Ανάμεσα σε πέντε πιθανά σενάρια αναζητούν οι Ευρωπαίοι τον τρόπο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το πακέτο διάσωσης των 159 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, αφήνει πλέον 20 δισ. ευρώ από τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ακάλυπτες, με αποτέλεσμα, οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του χάσματος να είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπλοκάρουν τη συμφωνία για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και καθιστούν αναγκαία και μια δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, την Τετάρτη.
Η έκθεση της τρόικας ξεκαθάρισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες, λόγω των καθυστερήσεων στην ανάκαμψη, στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και εξαιτίας των αναγκών για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Η έκθεση δεν προσδιορίζει το κενό στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, όμως, λέγεται ότι η τρόικα δουλεύει για να παραδώσει τα σχετικά στοιχεία, τα οποία περιμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να μπορέσουν να χαράξουν τη στρατηγική τους.
Πάντως, πηγές του Bloomberg κάνουν λόγο για χάσμα 20 δισ. ευρώ, καθώς και για πέντε πιθανά σενάρια για την αντιμετώπισή του. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν από το να αφήσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ως έχει (δηλαδή με haircut 21%) έως να επιβάλουν αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων με haircut 50%.
Σε κάθε περίπτωση, τα τρία βασικά σημεία του σχεδίου που αναμένεται να προκύψει από τις Συνόδους Κορυφής της Κυριακής και της Τετάρτης θα είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF. Γαλλία και Γερμανία αδυνατούν, ωστόσο, να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν αυτά.
Η Γερμανία αντιτίθεται στη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, την οποία ζητά η Γαλλία. Το γεγονός ότι και η ΕΚΤ διαφωνεί με το σχέδιο, μπλοκάρει την όποια συμφωνία.
Οι μαραθώνιες διεργασίες ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει η συμβιβαστική λύση του συνδυασμού του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης ESM και το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης EFSF, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχήμα με κεφάλαια 940 δισ. ευρώ κατά της κρίσης.
Οι επιλογές για το ελληνικό χρέος
Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πλέον ότι μία ουσιώδης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει σε εθελοντική βάση, αφού εμπεριέχει haircut αρκετά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο οι τράπεζες θα συμφωνούσαν εθελοντικά.
Το στοιχείο του εξαναγκασμού, που θα οδηγήσει σε κανονικό default (και όχι πια restricted default που προβλεπόταν στο αρχικό PSI), δεν αποκλείεται πλέον από κανέναν.
Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι η σκληρή αναδιάρθρωση, με την ανταλλαγή των ομολόγων, χωρίς εγγυήσεις.
Άλλη λύση είναι η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=101680
No comments:
Post a Comment