31.10.11

Με 30% στο "Ηλιος" το Δημόσιο

Με 30% θέλει να συμμετάσχει το Ελληνικό Δημόσιο στις εταιρείες που θα ενταχθούν στο γερμανικής έμπνευσης πρόγραμμα «Ηλιος» που προβλέπει τη δημιουργία στην Ελλάδα φωτοβολταϊκών ισχύος 10.000 μεγαβάτ.

Η συμμετοχή αυτή θα καλυφθεί μέσω της προσφοράς δημόσιας γης, ενώ τα έσοδα του Δημοσίου από το 30%, υπολογίζονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Έτσι, η ενδεχόμενη τιτλοποίηση τους θα μπορέσει να ελαφρύνει κατά το ίδιο ποσό το δημόσιο χρέος.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «Ήλιος», τις λεπτομέρειες του οποίου διαπραγματεύεται με τη Γερμανική πλευρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το συνολικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Το κόστος τους υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από την πώληση της ενέργειας σε 3-3,5 δισ. ευρώ και το συνολικό έσοδο σε βάθος 25ετίας σε περίπου 80 δισ. ευρώ. Το κόστος των γραμμών μεταφοράς, εφ' όσον η ενέργεια αυτή θα εξάγεται στη Γερμανία υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Με βάση τις παραδοχές αυτές, αν τελικά οι Γερμανοί επενδυτές συμφωνήσουν ότι η αξία της γης που θα προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο και οι άλλες διευκολύνσεις που θα τους παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, αντιστοιχούν στο 30% της επένδυσης, τα δυνατά έσοδα για την ελληνική πλευρά μπορούν να ανέλθουν σε περίπου 1 δισ. το χρόνο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η πωλούμενη ενέργεια θα τιμολογείται μεταξύ 200 και 250 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των σχεδιασμών επί χάρτου, έστω και αν το σχέδιο «Ήλιος» περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρουν στο euro2day άνθρωποι της αγοράς των ΑΠΕ, ένα παρόμοιο σχέδιο-μαμούθ απαιτεί μεγάλες αλλαγές στη δομή του εθνικού συστήματος μεταφοράς και της εγχώριας παραγωγικής υποδομής, έστω και αν μεγάλο μέρος της παραγόμενης ενέργειας θα εξάγεται.

Σημειώνουν απλώς, ότι η ισχύς των συμβατικών μονάδων ανέρχεται σε περίπου 13.000 μεγαβάτ, ενώ μέχρι το 2020 βάσει του προγράμματος 20-2-20, θα πρέπει να κατασκευαστούν αιολικά 10.000 μεγαβάτ, περίπου 2.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και περίπου 1.500 μεγαβάτ άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Ήδη το σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα στην απορρόφηση της ενέργειας των περίπου 2.000 μεγαβάτ ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μονάδες των φωτοβολταϊκών, λόγω των κορεσμένων δικτύων στη μέση και χαμηλή τάση.

Τέλος να σημειωθεί ότι και η τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών κιλοβατωρών με 200-250 ευρώ οι 1.000, θεωρείται υπερβολική για παρόμοια έργα, όταν η ενέργεια από τα οικιακά φωτοβολταϊκά στη Γερμανία αγοράζεται προς 250 ευρώ (550 ευρώ στην Ελλάδα), παρά τη χαμηλή απόδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις βόρειες χώρες. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/664024/Article.aspx

____________________________________

η μεγάλη εικόνα λέγεται desertec

2 comments:

Anonymous said...

Βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 15 δις από τα έσοδα του "Ήλιος" και από επιπλέον από αυτές που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για την ενίσχυση του EFSF. Άρα μάλλον τα όποια έσοδα από το Ήλιος θα πάνε στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατευθείαν και όχι στην αποπληρωμή του χρέους.

geokalp said...

ανώνυμε
η συμφωνία είναι εδώ (στα ελληνικά)
http://athenstock.blogspot.com/2011/10/26-2011_27.html

αναγράφει
"Η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα «Ήλιος» ή άλλα έσοδα
από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για
την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας έως 15 δισ. ευρώ με σκοπό
την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού ΤαμείουΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)."