11.10.11

Δεδομένη η διπλή ύφεση σε ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες του δυτικού κόσμου οδεύουν προς μια δεύτερη ύφεση, ασχέτως με το αν διευρυνθεί το χάος στην Ευρώπη, δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος Nouriel Roubini. Όπως ανέφερε, η μελέτη των πρόσφατων δεδομένων υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και η Βρετανία βρίσκονται ήδη στο χείλος της ύφεσης και αυτό μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα ένα - δύο τρίμηνα.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει διπλή ύφεση, αλλά αν αυτή θα είναι ήπια ή σοβαρή με μία ακόμα χρηματοοικονομική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Roubini, στο περιθώριο του World Knowledge Forum στη Σεούλ. «Η απάντηση σε αυτό θα εξαρτηθεί από την ευρωζώνη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, μία μη ελεγχόμενη κατάσταση στην Ευρώπη, που θα έχει προκληθεί από τη χρεοκοπία κάποιας χώρας, από τραπεζική κρίση ή από την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ευρωζώνη θα ήταν σοκ πολύ πιο σοβαρό από αυτό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Επίσης, πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να συγκεντρωθεί και να κάνει το σωστό μέχρι τη σύνοδο του G20 στις Κάνες, στις αρχές Νοεμβρίου.

Το «σωστό», σύμφωνα με τον κ. Roubini, είναι η διεύρυνση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ περίπου και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος TARP, το οποίο θα βοηθήσει στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

«Χρειάζεστε ένα EFSF το οποίο να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα 440 (δισ. ευρώ) για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει κακή ισορροπία και αυτοεκπληρούμενη κατάρρευση της Ιταλίας και της Ισπανίας», δήλωσε. «Δεν υπάρχει σχέδιο για κάτι τέτοιο, διότι σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και το πρώτο EFSF δεν έχει ακόμα εγκριθεί, πόσο μάλλον ο τριπλασιασμός ή τετραπλασιασμός του», σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Roubini δήλωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/661555/ArticleNewsWorld.aspx

_______________________________________

οι πιθανότητες δείχνουν να είναι με "μια ακόμα χρηματοπιστωτική κρίση"
εκτός εάν πιστεύετε ότι οι Μερκοζεί έχουν "τελική λύση"

No comments: