Φωτιές ανάβει η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να «κουρέψει» μονομερώς τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο ο οποίος επιτρέπει στους κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και ευρώ να το πληρώσουν στο 25% της αξίας τους. Το 75% των στεγαστικών δανείων στην Ουγγαρία έχει συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, τα περισσότερα σε περίοδο που το ουγγρικό φιορίνι ήταν ισχυρότερο έναντι του ελβετικού νομίσματος. Η υποτίμηση του φιορινιού μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, λόγω της φυγής κεφαλαίων από ασθενέστερα προς ισχυρότερα νομίσματα, και η ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου σε επίπεδα-ρεκόρ, λόγω της διεθνούς οικονομικής ανασφάλειας, δημιούργησε χιλιάδες δανειολήπτες που πασχίζουν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους.
Η νέα δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν πέρασε νόμο με τον οποίο τα στεγαστικά δάνεια θα αποπληρώνονται στη σταθερή ισοτιμία των 180 φιορινιών ανά ελβετικό φράγκο - το ελβετικό νόμισμα έχει αυτή τη στιγμή γύρω στα 242 φιορίνια. Το υπόλοιπο ποσό υποχρεούνται να το πληρώσουν εγχώριες και ξένες τράπεζες που χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια.
Οι τράπεζες όμως δεν δείχνουν διατεθειμένες να αποδεχτούν το μονομερές «κούρεμα» των οφειλών που έχουν οι Ούγγροι δανειολήπτες και απειλούν να προσφύγουν στην Ε.Ε., καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει κατά πόσον ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και απειλεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο.
«Ο νόμος για την πρόωρη αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων σε συνάλλαγμα είναι καταφανώς ανάμειξη σε ιδιωτικά συμβόλαια, που μεταβάλλει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ώς ένα βαθμό», δήλωνε προ ημερών, με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, στους «Financial Times», ο πρώην Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Τζόζεφ Κρίστι. «Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η Ουγγαρία δεν εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχει», πρόσθεσε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον Ούγγρο υπουργό Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλσκι, τονίζει ότι «ο εξαναγκασμός αυτών που μετέχουν στην αγορά να αποδεχτούν τεράστιες ζημιές στα βιβλία τους μέσω καθορισμού των τιμών και συναλλαγματικών ισοτιμιών με νομοθετικά διατάγματα δεν είναι αποδεκτή πρακτική στην οικονομία της αγοράς».
Παρά τις πιέσεις που δέχεται, η ουγγρική κυβέρνηση ανταπαντά, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ζόλταν Κόβακς στους «Financial Times», ότι «οι τράπεζες συνήψαν σε ελβετικό φράγκο δάνεια τα οποία αφορούν πολύ επικίνδυνες πληθυσμιακές ομάδες». «Θεωρούμε τις πρακτικές των τραπεζών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ανήθικες», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, δηλώνει σε ουγγρικές εφημερίδες ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να βάλει τέλος στην «εποχή των τραπεζιτών» που «κατέστρεψαν» την Ευρώπη και τη χώρα του.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των σοσιαλιστών, πρόσθεσε, «δεν εμπόδισαν ποτέ τις τράπεζες να συνεργάζονται με ανθρώπους που οδηγήθηκαν σε συμφωνίες οι οποίες έλεγαν ότι τα κέρδη ανήκουν στις τράπεζες και οι κίνδυνοι και οι ζημιές θα πρέπει να φορτωθούν σε αυτούς που δανείστηκαν».
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/10/2011&id=316353
No comments:
Post a Comment