9.10.11

Μια «άψογη» αποφυγή της κατάρρευσης του ευρώ...

ZZ
Προχθές Πέμπτη, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, έχασε την ψυχραιμία του. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ υπό την προεδρία του έχει καταντήσει μια «προβληματική» τράπεζα (bad Bank), επειδή αγοράζει ομόλογα καταχρεωμένων κρατών, ο κ. Τρισέ επέμεινε, σε υψηλούς τόνους, πως η στάση της ΕΚΤ υπήρξε «άψογη, άψογη!».
Οντως ήταν «άψογη»: αυτός είναι και ο λόγος που το ευρώ απέφυγε την κατάρρευση. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ καθοδήγησε την ΕΚΤ να παρέμβει και ως «επενδυτής» και ως «ρυθμιστής», αλλά και ως «οικονομική δύναμη». Και το πέτυχε αρκετά. Χειρίσθηκε το πρόβλημα άψογα και με σταθερό χέρι στο τιμόνι. Ηταν ο άνθρωπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και στην αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Τίποτα από αυτά δεν ήταν προφανές, ούτε και απολύτως συμβατό με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ.
Δείτε πώς λειτουργεί η αγορά: οι επενδυτές, για κάποιο λόγο, φοβούνται πως μια χώρα θα χρεοκοπήσει, γεγονός που τους κάνει απρόθυμους να αγοράσουν τα ομόλογα της συγκεκριμένης χώρας, και κυρίως προσελκύει τους κερδοσκόπους να τα «σορτάρουν» μαζικώς, εκτός εάν αυτά προσφερθούν με ένα πολύ υψηλό επιτόκιο. Ομως το γεγονός πως ένα κράτος προσφέρει υψηλό επιτόκιο, επιδεινώνει τη δημοσιονομική του προοπτική, κάνοντας την χρεοκοπία του ακόμη πιο πιθανή, οπότε η κρίση αξιοπιστίας μετατρέπεται σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σύντομα η κρίση χρέους γίνεται και τραπεζική κρίση, αφού συνήθως οι τράπεζες επενδύουν μεγάλα ποσά σε κρατικά ομόλογα.
Ενα κράτος με δικό του νόμισμα, όπως η Βρετανία, μπορεί να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία: όπως ανακοίνωσε προχθές η Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει ξανά απευθείας κρατικά ομόλογα με νέο χρήμα που θα εκδώσει, κάτι που ενδέχεται μεν να οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό, όμως ο πληθωρισμός αυτός αποτελεί μικρότερη απειλή για τους επενδυτές από ό, τι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία. Ομως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κ. ά. όπως είναι γνωστό δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, αφού δεν έχουν δικό τους νόμισμα. Σαν αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο μιας «αυτοεκπληρούμενης» κρίσης είναι πολύ ρεαλιστικό. Το οποίο μας φέρνει ξανά στο θέμα της «άψογης» ΕΚΤ...
Αυτό που έκανε ο κ. Τρισέ με τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες, δηλαδή να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, ήταν αυτό που θα έκαναν τα κράτη αν είχαν ακόμα τα εθνικά τους νομίσματα, δίνοντας τεράστια ανάσα στα κράτη αυτά. Ομως ο Τρισέ βρέθηκε αμέσως υπό ισχυρή πίεση από τους «ηθικολόγους» - όσους λένε πως δεν γίνεται οι χώρες που διέπραξαν δημοσιονομικές αμαρτίες να μείνουν ατιμώρητες. Και η αντίληψη ότι οι ηθικολόγοι θα μπλοκάρουν μελλοντικά κάθε ανάλογη προσπάθεια διάσωσης, μετά την αποχώρηση Τρισέ στο τέλος του μήνα, προκαλεί πανικό.
Και τώρα περνάμε στην τελευταία πράξη. Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με μια κρίση που θα ξεδιπλωθεί σε διάστημα ενός ή δύο ετών: το όλο σύστημα μπορεί να διαλυθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Κι αν αυτό συμβεί, θα υποφέρει όλος ο κόσμος. Θα κάνει λοιπόν η -μετά Τρισέ- ΕΚΤ αυτό που πρέπει να συνεχίσει να γίνεται, δηλαδή να δανείσει χωρίς περιορισμούς και να περικόψει τα επιτόκια; Ή θα συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εστιάζουν αποκλειστικά στην τιμωρία όλων, για να σώσουν το τομάρι τους; Ολη η υφήλιος παρακολουθεί τις εξελίξεις.

________________________________________

οι αλλαγές προσώπων συχνά ..βοηθούν τις ..καταστάσεις!

No comments: