16.10.11

«Κούρεμα» αλλά και δημοσιονομική προσαρμογή (επιτροπεία)

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών και της Ευρωζώνης

Στην τελική ευθεία εισέρχονται αυτήν την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών και της Ευρωζώνης για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και την οριστική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Το μόνο που μπορεί να θεωρείται από τώρα βέβαιο είναι ότι όποια χαρακτηριστικά και αν έχει η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή υπό ακόμη αυστηρότερη επιτήρηση, που θα αγγίζει εάν δεν θα ξεπερνάει τα όρια της εθνικής κυριαρχίας. Ηδη, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η τρόικα αναζητεί στελέχη τα οποία θα εγκαταστήσει επί μονίμου βάσεως στο υπουργείο Οικονομικών για να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών και να αναφέρουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων κάθε μήνα απ' ευθείας στον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και στην τρόικα. Επίσης, εξετάζονται σενάρια ακόμη πιο στενής επιτήρησης, ίσως και επιτροπείας. Προκειμένου να γίνουν ευκολότερα αποδεκτά -πολιτικά και κοινωνικά- καταβάλλεται προσπάθεια να έχουν τον χαρακτήρα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) ή έχουν υπερβολικό έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όποιο και αν είναι το εύρος του κουρέματος, είτε γίνει με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών είτε τους επιβληθεί, από τούδε και στο εξής και όσο θα χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει τα έξοδά της -εκτός δαπανών για τόκους- να είναι λιγότερα από τα έσοδά της. Αφού η Ελλάδα επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση του χρέους, που θα απομείνει μετά το haircut. Για πόσο διάστημα θα ισχύει αυτή η δέσμευση είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους από την τρόικα έως ότου επιστρέψει στις αγορές. Ωστόσο, σε πρώτη φάση, το νέο πακέτο χρηματοδότησης θα διαρκέσει έως τα μέσα του 2014. Επίσης, δεδομένη θεωρείται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες στην περίπτωση ενός haircut μεγαλύτερου του 30% - 35% θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα τεθούν -επί της ουσίας- υπό τον έλεγχο της τρόικας. Κούρεμα θα υποστούν και τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, είναι ασαφές εάν η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει και τις δικές τους ζημιές.
Ολα αυτά, όπως και πολλές άλλες σημαντικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι ηγέτες της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να λάβουν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θέλουν:
1. Μεγάλο κούρεμα του χρέους που θα πείσει τις αγορές ότι συνιστά αξιόπιστη λύση του ελληνικού προβλήματος και ταυτόχρονα θα περιορίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ το πολύ στα επίπεδα των 109 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί στις 21 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο υποστηρίζουν πλέον στην Ευρώπη σημαίνει haircut της τάξης του 50%. Ηδη, οι αγορές προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερο.
2. Εθελοντική, ει δυνατόν, συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο haircut, ώστε να περιοριστεί η υποβάθμιση της Ελλάδας σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) και όχι σε χρεοκοπία (default), επειδή οι επιπτώσεις θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες.
Στο δεύτερο σημείο, οι τράπεζες συμφωνούν. Ωστόσο, διαφωνούν με ένα πολύ μεγάλο haircut, ιδιαίτερα οι ελληνικές που έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των τραπεζών. Ο γενικός διευθυντής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα από το Παρίσι όπου βρίσκεται για διαπραγματεύσεις με την τρόικα είπε ότι το μεγαλύτερο haircut πρέπει να είναι εθελοντικό, αλλά στο τραπέζι δεν έχουν τεθεί ακόμη συγκεκριμένα νούμερα. Επίσης, σημείωσε πως αδιαπραγμάτευτο είναι ότι τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.
Μπρα ντε φερ μεταξύ κυβερνήσεων-τραπεζών
Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε μια ακόμη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του IIF και στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη γαλλική πρωτεύουσα βρισκόταν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζαννιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου. Από τη Δευτέρα το επίκεντρο των εξελίξεων μεταφέρεται στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως τις τράπεζες ότι εάν δεν δεχθούν μεγάλο εθελοντικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τότε οι κυβερνήσεις θα το επιβάλουν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Γ. Ακερμαν. Στη βελγική πρωτεύουσα θα βρίσκονται επίσης οι επικεφαλής της τρόικας και μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και του IIF θα επιχειρήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Το αποτέλεσμα αυτού του μπρα ντε φερ μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών είναι προς το παρόν αβέβαιο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Πάντως, φαίνεται ότι οι όποιες επιφυλάξεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Γαλλίας, για τον τρόπο χειρισμού του θέματος της Ελλάδας, κάμφθηκαν με αντάλλαγμα την μερική άρση των επιφυλάξεων της Γερμανίας ως προς την ενίσχυση του EFSF, για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100001_16/10/2011_459641

__________________________________________

κρατήστε το " αδιαπραγμάτευτο είναι ότι τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο" νομίζετε ότι θα είναι "τσάμπα" το κούρεμα; εεε;;

κατα τα άλλα, η ελεγχόμενη θα έχει τη μορφή αυτόματου πιλότου, έπεσαν 2% τα έσοδα, κάντε 2,000 απολύσεις, ανέβηκαν 1,5% τα έξοδα, μειώστε €50 τις συντάξεις...

No comments: