15.10.11

Ορατός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου

The Economist

Η παγκόσμια οικονομία είναι περισσότερο άρρωστη από έναν άνθρωπο που έφαγε χαλασμένα μύδια. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα είναι ένας εμπορικός πόλεμος. Παρά ταύτα, στις 11 Οκτωβρίου η Γερουσία στις ΗΠΑ υπερψήφισε τη νομοθεσία σχετικά με την αναθεώρηση της εποπτείας συναλλαγματικών ισοτιμιών, στο πλαίσιο της οποίας δίνεται η δυνατότητα ένα νόμισμα να θεωρηθεί αντικείμενο κρατικής επιδότησης και να επιφέρει αντίμετρα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να φανταστεί κανείς ποια μεγάλη χώρα της Ασίας είχαν στον νου τους οι γερουσιαστές.
Οι ΗΠΑ έχουν παράπονα από την Κίνα και αυτό είναι νόμιμο, πλην όμως η νομοθεσία είναι ο εσφαλμένος τρόπος να τα αντιμετωπίσουν. Εχει νομικά κενά, είναι οικονομικά επικίνδυνη και μη απαραίτητη. Οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δεν θεωρούν το υποτιμημένο νόμισμα παράνομη επιδότηση. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς στην Κίνα, η Κίνα μπορεί να προσφύγει στον ΠΟΕ και να δικαιωθεί. Μέχρις ότου αποφανθεί ο ΠΟΕ, οι αμερικανικές εταιρείες θα έχουν προστατευθεί από τις κινεζικές εισαγωγές, ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές θα έχουν στερηθεί φθηνά προϊόντα. Η Κίνα μάλλον θα έχει αντεπιτεθεί, ενώ ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου θα είναι ορατός.
Ενδεχομένως, μάλιστα, οι ΗΠΑ να βρουν μιμητές σε άλλες χώρες, σε εποχές που η εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και επενδυτών φθίνει. Τα προβλήματα τα οποία υποθετικά η νέα νομοθεσία επιδιώκει να λύσει έχουν ήδη λυθεί. Επί μακρόν ο Economist επιχειρηματολογεί ότι ένα ευέλικτο γουάν ωφελεί την Κίνα και τους εταίρους της. Σε διμερές επίπεδο, η Κίνα το αναγνωρίζει αυτό. Το γουάν από πέρυσι τον Ιούνιο ανατιμήθηκε 7% προς το δολάριο. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας μειώθηκε κατά δύο τρίτα, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ελαττώθηκε και η απασχόληση στη μεταποίηση έπαυσε να συρρικνώνεται. Ολα αυτά σημαίνουν πως το γουάν είναι πολύ λιγότερο υποτιμημένο από ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια – εάν, βέβαια, εξακολουθεί να είναι έστω και κατ’ ελάχιστον υποτιμημένο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/10/2011_459419

______________________________________

καθώς ο Εconomist δεν θα κάνει λάθος, η εισαγωγή της νομοθεσίας ενδέχεται να εξυπηρετσεί σκοπούς στοχοποίησης

No comments: