Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση 44 δισ. ευρώ, ενώ η διεύρυνση του EFSF θα επισπεύσει την ελληνική αναδιάρθρωση, οδηγώντας σε haircut της τάξης του 60%, όπως εκτιμά η Moody’s σε σημερινό της report.
Η γερμανική ψήφος υπέρ της επέκτασης του EFSF, που είναι θετική για τους πιστωτές (τράπεζες) καθώς τους παρέχει περαιτέρω προστασία, στρώνει το δρόμο για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει οι οίκος αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ ήδη έχει προσφέρει στήριξη ύψους 96 δισ. ευρώ ή το 24% της συνολικής χρηματοδότησης, στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πρόσφατα αρχίσει να χρησιμοποιούν τον Μηχανισμό Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας, ELA.
H Moody’s πιστεύει πως ως μέρος του, πολύ πιθανού πλέον, προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές αρχές θα στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας.
Ο οίκος επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα επιλέξει να μην προσφύγουν στα κεφάλαια τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίησή τους. Στα πλαίσια της επέκτασης του πρώτου πακέτου διάσωσης που δόθηκε στην Ελλάδας από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, 10 δισ. ευρώ δρομολογήθηκαν για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και αυτό θα αυξηθεί στα 30 δισ. ευρώ όταν «περάσει» το δεύτερο πακέτο.
Όμως, αντί να προσφύγουν σε αυτά τα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να χτίσουν σταδιακά τα αποθεματικά των προβλέψεων, διατηρώντας παράλληλα τις τρέχουσες δομές ιδιοκτησίας τους. Όμως, εάν υπάρξει επιτάχυνση στη διαδικασία διαγραφής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ή αυξηθεί το επίπεδο των προβλέψεων για τα «κακά» δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 44 δισ. ευρώ για να επανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως τονίζει, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανή και θα «απαιτεί» κούρεμα της τάξης του 60% στα ελληνικά ομόλογα, έτσι ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Συνεπώς, με βάση τα επίπεδα ελληνικών ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστεί να διαγράψουν 27 δισ. ευρώ περαιτέρω, κάτι που θα «εξαφανίσει» εντελώς τα κεφάλαιά τους.
Επίσης, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσει να χειροτερέυει ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των μέτρων λιτότητας.
Τα stress tests της Moody’s έδειξαν συνέχιση της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των προβληματικών δανείων. Αυτό θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν περαιτέρω 17 δισ. ευρώ σε διαγραφές ή προβλέψεις δανείων, για να μπορέσουν να φέρουν τα αποθεματικά τους στο 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτά που χτυπηθούν το περισσότερο θα είναι τα καταναλωτικά δάνεια ενώ τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά μη εξυπερητούμενα δάνεια, θα υπερδιπλασιαστούν.
Όπως καταλήγει ο οίκος, η επέκταση του EFSF θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και σε αύξηση της ανάγκης για επανακεφαλαιοποίηηση των ελληνικών τραπεζών. Και «όσο συντομότερα γίνει η όλη αυτή διαδικασία, τόσο καλύτερο», επισημαίνει ο οίκος.
Μέχρι τότε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να υποφέρει από σημαντικές εκροές καταθέσεων και να χάνει σε ισχύ και σε μέγεθος. Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στις αγορές της ευρωζώνης.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1587349&nt=103
________________________________
είχε φανεί νωρίτερα, εδώ επιβεβαιώνεται η πορεία του EFSF
το επίπεδο κουρέματος είχε φανείς πολύ νωρίτερα...
No comments:
Post a Comment