20.10.11

Η υπό συζήτηση πρόταση για το EFSF

Την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε έναν ευέλικτο μηχανισμό για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους προβλέπει το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σε Γερμανούς βουλευτές.

Ειδικότερα, το σχέδιο που περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από το EFSF, προβλέπει ότι το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει κρατικό χρέος απευθείας από χώρες που εκδίδουν νέα ομόλογα ή από τις αγορές.

Για τις αγορές χρέους στις αγορές θα απαιτείται προηγουμένως αίτηση και έγκριση από την Επιτροπής Εργασίας του Eurogroup (EWG) και το Δ.Σ. του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται άμεσα από τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. παρακάμπτοντας τις πολύπλοκες πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Στο νέο του ρόλο, το EFSF θα αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων, αλλά το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου θα είναι πιο περιορισμένο. Το EFSF, για παράδειγμα, θα επιτρέπεται να αγοράζει ομόλογα στις αγορές που έχουν εκδοθεί μόνο από τον δημόσιο τομέα.

Για την πρωτογενή αγορά, οι αγορές του EFSF θα περιορίζονται σε χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης ή λαμβάνουν προληπτική χρηματοδότηση και θα μπορούν να φτάσουν μέχρι το 50% του συνόλου της δημοπρασίας.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά θα απαιτούν προηγουμένως την έγκριση των υπουργών Οικονομικών. Το σχέδιο περιγράφει επίσης την διαδικασία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του EFSF μετά τις αγορές ομολόγων αναφέροντας ότι το EFSF θα μπορεί να προχωρά σε πωλήσεις ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, αν και αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς θα οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις. Θα μπορεί επίσης να διακρατεί έως τη λήξη τους τα ομόλογα ή να τα να πουλά πίσω στην χώρα-εκδότη.

Μια τέταρτη επιλογή θα επιτρέπει στο EFSF να προχωρά σε περιορισμένη μόχλευση του ενεργητικού του. Το ταμείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα ομόλογα σαν εγγύηση για να αντλήσει ρευστότητα σε συμφωνίες επαναγοράς (repurchase agreements) με τις εμπορικές τράπεζες.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημειώνεται ότι τα δάνεια προς τις τράπεζες θα αντιμετωπίζονται όπως τα συμβατικά δάνεια, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών έπειτα από νέο γύρο τραπεζικών stress tests.

Draft EFSF Guideline on interventions in the secondary market
Draft EFSF Guideline on Primary Market Purchases
Draft EFSF Guideline on Precautionary Programmes

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=426128

__________________________________________


που πραγματικά είμαστε...

από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα οποία υιοθετήθηκαν ύστερα από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιέρωσε τα Μ.Ο.Π., η εφαρμογή των οποίων στόχευε στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών διαρθρώσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΟΚ.

σήμερα, οι προσπάθειες του ΓΑΠ είναι για τη δημιουργία του ταμείου διαχείρισης χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών κρατών, ο σκελετός του οποίου βασίζεται στις δομές του ΔΝΤ υπό μια ευρωπαϊκή επιτροπεία...

τι εποχές...

No comments: