1.12.11

«Πράσινο» από Ευρωβουλή για προσωρινή αύξηση ορίων συγχρηματοδότησης

Την προσωρινή αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης, που θα φτάνει το 95%, για έργα περιφερειακής ανάπτυξης σε έξι κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση αφορά επίσης την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργο Σταυρακάκη, με την υλοποίηση της πρότασης προβλέπεται ότι θα εισρεύσει στην Ελλάδα μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, επιπλέον ποσό της τάξης των 880 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για το 2012.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το Ε.Κ., τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν προσωρινή αύξηση κατά ποσό αντίστοιχο δέκα εκατοστιαίων μονάδων άνω του σημερινού ποσοστού συγχρηματοδότησης σε «αιτιολογημένες» περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, η απαιτούμενη εθνική συμμετοχή θα μειωθεί αναλόγως.
Τα επιλέξιμα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν διαθέσιμους πόρους για να πληρώσουν το μερίδιό τους στο κόστος του έργου, τεκμηριώνοντας έτσι την ανάγκη να εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συγκεντρώσουν τα κεφάλαια για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η αύξηση του ορίου συγχρηματοδότησης θα περιοριστεί μόνο για την περίοδο που τα εν λόγω κράτη-μέλη λαμβάνουν ενίσχυση από την ΕΕ, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) είτε στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των ισοζυγίων πληρωμών (BoP). Η αύξηση των ορίων θα έχει επίσης αναδρομική ισχύ, ενώ θα εφαρμοστεί έως το τέλος του 2012 και υπό την επιφύλαξη της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020.
Το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι ένα έκτακτο προσωρινό μέτρο το οποίο λήγει το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Τα κράτη-μέλη αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 12 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την τροποποίηση του κανονισμού που θα υπογραφεί στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2101024

No comments: