1.12.11

Παρέμβαση Κεντρικών Τραπεζών: Ασπιρίνη σε βαριά νοσούντα ασθενή

Πριν από 89 χρόνια, το 1922, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να 'παράγει' πακτωλούς χρημάτων για να δώσει ώθηση στην 'παγωμένη' γερμανική οικονομία. Η οικονομία δεν 'έπαιρνε μπρος' και η Κεντρική Τράπεζα παρήγαγε ακόμη περισσότερο χρήμα και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ξαφνικά, αντί να αρχίσει να καλπάζει η ανάπτυξη απογειώθηκε ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα την υποτίμηση του μάρκου στα 2 δις μάρκα έναντι 1 δολαρίου, όταν μερικά χρόνια νωρίτερα η ισοτιμία ήταν 4,2 μάρκα προς 1 δολάριο.
Μέχρι τα τέλη του 1923 προκειμένου να αγοραστεί ένα δολάριο χρειαζόταν 4,2 τρις μάρκα και μέχρι τις αρχές του '30 το χρήμα που κυκλοφορούσε στη γερμανική αγορά είχε αυξηθεί κατά τρισεκατομμύρια φορές. Δυστυχώς η παραγωγή χρήματος δε βοήθησε τελικά τη Γερμανία να αναπτυχθεί.

Μετά την απώλεια του ελέγχου της οικονομίας από την κυβέρνηση ακολούθησε η απώλεια του νομισματικού ελέγχου και η δυνατότητα εξασφάλισης της σταθερότητας των τιμών από τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα.
Περίπου 90 χρόνια αργότερα μία άλλη Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή, φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης αδυνατώντας να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης των κρατών και των εταιριών τους και αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την απόκλιση του ύψους αυτού του κόστους χρηματοδότησης μεταξύ των 17 μελών της ΕΕ. Η χρηματοπιστωτική και νομισματική πίεση έχει γίνει τόσο μεγάλη εντός της ΕΕ που οι τράπεζες και τα ιδρύματα αδυνατούν, πλέον, να δανειστούν σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα απ' το ευρώ και ιδιαίτερα σε δολάριο. Η κατάσταση έγινε τόσο δραματική που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες (CNBC) μεγάλες τράπεζες έχουν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης τους.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό του τρόμου μία ομάδα Κεντρικών Τραπεζών ανακοίνωσε τη συντονισμένη δράση τους ώστε να αποκαταστήσουν τη δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών μειώνοντας παράλληλα το κόστος του, μέσω μηχανισμών που επιτρέπουν στις τράπεζες να δανειστούν σε δολάριο (ή γεν, στερλίνα κλπ) με την ΕΚΤ να λαμβάνει κεφάλαια από τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες. Και ενώ ακούγεται εντυπωσιακό να μιλούμε για συλλογική παρέμβαση στην πραγματικότητα η κύρια δράση έρχεται από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED), η οποία και καλύπτει τη ζήτηση σε δολάριο.
Με το να κάνει η FED ευκολότερο των δανεισμό δολαρίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και να αυξήσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα θα παράσχει μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά δε θα διορθώσει κανένα πρόβλημα ούτε στη χρηματιστηριακή ούτε στην πραγματική οικονομία.
Τώρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δανείζονται δολάρια με χαμηλότερο κόστος απ' ότι οι αμερικανικές τράπεζες αλλά το φθηνότερο και περισσότερο χρήμα δε θα βρει το δρόμο του προς την πραγματική οικονομία ούτε θα μεταφραστεί σε δάνεια προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις ενώ αργά αλλά σταθερά θα αυξηθεί ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων όχι στο βραχυπρόθεσμο αλλά στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η παρέμβαση αυτή από τη FED και τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Αγγλίας , κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας) επιβεβαιώνει την αποτυχία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν την ευρωπαϊκή κρίση και πιστοποιεί την κλιμάκωση της και το γεγονός πως έχει, πλέον, μετατραπεί επισήμως και σε τραπεζική.
Παρόμοια παρέμβαση έγινε από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες και το 2007 αλλά αυτό δεν απέτρεψε το κραχ και την ύφεση που ακολούθησαν. Αν οι πολιτικοί δε προχωρήσουν στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν άμεσα στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στον περιορισμό της εξάπλωσης της τότε ό,τι και αν κάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες δε θα αποδειχτεί τίποτε περισσότερο από ασπιρίνη σε βαριά νοσούντα ασθενή.

Πάνος Παναγιώτου
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/21035-parembash-kentrikwn-trapezwn-aspirinh-se-baria-nosoynta-asthenh

_________________________________________

συμφωνώ με τη λογική: ασπιρίνη στο καρκίνο

διαφωνώ όμως σε ένα συγκεκριμένο: η αποτυχία των πολιτικών, η ευρωπαϊκή κρίση κλιμακώθηκε, έγινε τραπεζική
ΗΤΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ!
ήταν φουσκοπαραγώγων!
ήταν χρέους που διοχέτευσαν οι τράπεζες!
ήταν των για χρόνια χαμηλών κεντρικών επιτοκίων!
ήταν too big to fail για πρώτη φορά το 1997-1998!
ήταν subprime από το 1992, όταν άνοιξαν οι κρουνοί για τους subprime!
ας ΜΗΝ χάνουμε και την επαφή με τη πραγματικότητα...
ας μη κοροϊδευόμαστε σήμερα, 2011, για το τι είδους κρίση περνάει ο πλανήτης... είναι φαιδρό να θεωρούμε απόνερο τη τραπεζική κρίση και τη τραπεζική φούσκα... οι τράπεζες το ξεκίνησαν, με την ανοχή, διαφθορά ή την ηλιθιότητα όσων βγάζουν νόμους, αυτές το ανατροφοδότησαν, σε αυτές γύρισε, αυτές καρπώνονται τη μη πτώχευση και ουσιαστική κρατικοποίησή τους, αυτές σώζονται και συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που ξέρουν εδώ και 10-20 χρόνια, αυτές συνεχίζουν να παίζουν όλο το παιχνίδι

επίσης, υπάρχουν σοβαροί ενδοιασμοί σχετικά με το πληθωρισμό:
γράφει ο Πάνος: "το φθηνότερο και περισσότερο χρήμα δε θα βρει το δρόμο του προς την πραγματική οικονομία ούτε θα μεταφραστεί σε δάνεια προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις ενώ αργά αλλά σταθερά θα αυξηθεί ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων"

πως θα δημιουργηθεί υψηλός πληθωρισμός εφόσον τα λεφτά που κόβει η FED δε θα φτάσουν στους από κάτω;
πως θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων όταν η ζήτηση για αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά;
πως εντέλει θα δημιουργηθεί πληθωρισμός;
[σημειώνω: μπορεί ο πληθωρισμός να εμπεριέχει αρνητικά, περιλαμβάνει όμως και θετικά, πχ ..ανάπτυξη! ανάπτυξη 5% με πληθωρισμό 0.55% μόνο στο ..παράδεισο]ε λοιπόν, ο πληθωρισμός που φοβούνται θα δημιουργηθεί έτσι κι αλλιώς! η διαδικασία δοκιμάστηκε και τώρα έχουμε προφητείες για το ποιος θα ευθύνεται...
βλέπω ακόμα μία φαιδρότητα του συστήματος, λες και δεν έχουν μάθει μέχρι και σήμερα πως λειτουργεί

No comments: