5.12.11

Προς κρατικοποίηση οδεύει η γερμανική Commerzbank

Την κρατικοποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέφτεται να απενεργοποιήσει το ταμείο SOFFIN που χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα τις τράπεζες για την περίπτωση της Commerzbank.

Ηδη το γερμανικό δημόσιο κατέχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας όμως το «άνοιγμά» της στο ελληνικό (και όχι μόνο) χρέος έχει δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα στα ταμεία της το οποίο συνεχώς διογκώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποπτικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΒΑ) η Commerzbank θα χρειαστεί ενέσεις κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των γερμανικών τραπεζών.

Σε ένα ακόμα πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο αφήνουν να διαρρεύσει πηγές μέσα από την τράπεζα, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε αύξηση κεφαλαίου 11 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά, όμως αρνείται επισήμως ότι θα ζητήσει κεφάλαια από το ομοσπονδιακό ταμείο. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=433311

No comments: