6.12.11

Nomura: 0,57 δολάρια θα αγοράζει η νέα δραχμή - Πόσο θα υποτιμηθεί

Υποτίμηση της δραχμής κατά 57,6% έναντι του ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, προβλέπει η Nomura στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης.

Είναι η τρίτη κατά σειρά έκθεση που δημοσιεύει ο ιαπωνικός οίκος σχετικά με την κατάρρευση του ευρώ, έστω και εάν οι αναλυτές του επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί το κεντρικό τους σενάριο. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος έχει γίνει πραγματικός τους τελευταίους μήνες, επομένως, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι να προετοιμάζονται.

Όπως εξηγεί η Nomura, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης που εμφανίζει τη σοβαρότερη λανθασμένη μετατόπιση της ισοτιμίας. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ πριν από το ευρώ (καικορύφωσε στο 3,8%), στην εποχή του ευρώ κυμάνθηκε στο 9,1% κατά μέσο όρο και κορύφωσε στο 14,6%.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura υπολογίζει ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων (έναντι 1,34 δολαρίων που είναι σήμερα η ισοτιμία του νομίσματος της Ελλάδας, του ευρώ).

Σύμφωνα με τη Nomura, η δραχμή θα είναι το νόμισμα που θα υποτιμηθεί περισσότερο στη μετά το ευρώ εποχή. Η Πορτογαλία θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2%, η Ισπανία κατά 35,5%, η Ιρλανδία κατά 28,6% και η Ιταλία κατά 27,3%.

Αντίθετα, το νόμισμα της Γερμανία θα ανατιμηθεί κατά 1,3%.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=104204

_______________________________________

ίσως να είναι για ..γέλια η εκτίμηση για την ισοτιμία της νέας δραχμής,
καθώς βρήκα αυτό που έψαχνα
διαβάστε το παρακάτω

Σήμερα θα χρειαζόμασταν 1.500 δρχ για 1 ευρώ!
Η μόνη, τελικά, θωράκιση της οικονομίας έναντι της κρίσης - παρά τα όσα διατείνεται η κυβέρνηση - είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ως νόμισμά της το ευρώ

Γράφει ο Θ. ΡΑΠΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Eδώ και περίπου δύο μήνες ζούμε στη δίνη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία άρχισε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Mερικές, μάλιστα, χώρες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη βοήθεια του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και της Eυρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. Iσλανδία, Oυγγαρία και άλλες είναι στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης.

H ελληνική οικονομία, αν και επηρεάζεται σημαντικά από την κρίση, δεν φαίνεται να διατρέχει τον κίνδυνο υποτίμησης, ανόδου του πληθωρισμού και σημαντικής ύφεσης. H κυβέρνηση μας λέει ότι αυτό οφείλεται στο ότι φρόντισε η ίδια να θωρακίσει την οικονομία μας. H πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάστηκε και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση αμηχανίας. H μόνη τελικά θωράκιση της οικονομίας αποδεικνύεται να είναι το ότι η Eλλάδα έχει ως νόμισμά της το ευρώ.
Eίναι σημαντικό το ότι άρχισε πλέον να γίνεται κατανοητό ότι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο ήταν η ένταξη της χώρας μας στην ONE. Tο ευρώ κατακρίθηκε και μερικοί έφτασαν στο σημείο να του αποδίδουν όλα τα προβλήματα της οικονομίας μας, από την ακρίβεια μέχρι τη δημοσιονομική δυσπραγία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναπολούσαν τη δραχμή και ακόμη και σήμερα κάνουν συγκρίσεις των τιμών του 2000 με τις σημερινές και θρηνούν για την ακρίβεια. Eκείνο που ξεχνούν να κάνουν είναι να σκεφτούν το ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν δεν είχαμε το ευρώ ως νόμισμα. Ίσως αξίζει να αναφέρουμε κάποια απλά στοιχεία για να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας μας πριν από το ευρώ.
Tο 1977 η ισοτιμία του δολαρίου (και του ECU) ήταν περίπου 37 δραχμές. Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 1994 όταν άρχισε η διαδικασία ένταξης στην ONE, η ισοτιμία ήταν 245 δραχμές. Eίχαμε δηλαδή μια τεράστια υποτίμηση της δραχμής. Aν πάρουμε τον πληθωρισμό θα δούμε ότι αυτό που το 1977 αγοράζαμε με 100 δραχμές, το 1994 θέλαμε 500 δραχμές, με απλά λόγια στην περίοδο αυτή οι μέσες τιμές πενταπλασιάστηκαν. Aλήθεια θυμάται κανείς ότι 1994 το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο ήταν περί το 23% και για κεφάλαια κίνησης έφτανε και το 28%; H αύξηση του AEΠ ήταν κοντά στο 1% και η Eλλάδα ήταν σε πορεία απόκλισης από την υπόλοιπη Eυρώπη. Tι θα γινόταν αν δεν αποφασίζαμε να βρούμε αγκυροβόλιο στο ευρώ; H απάντηση δεν είναι εύκολη, αφού με την οικονομία δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα σε εργαστήρι. Aν όμως ακολουθούσαμε και μετά το 1994 την πολιτική της προηγούμενης περιόδου, τότε σήμερα η ισοτιμία με το δολάριο (και το ευρώ) θα ήταν περί τις χίλιες πεντακόσιες δραχμές και οι τιμές δεν θα ήταν 25% μεγαλύτερες από το 2000, όπως είναι σήμερα, αλλά 400%.
Oι εκτιμήσεις αυτές θα μου πείτε ότι είναι ακραίες, αφού αν συνεχιζόταν η προηγούμενη κατάσταση η χώρα θα ήταν σε κατάρρευση και όποιο κόμμα και να ήταν στην κυβέρνηση θα έπαιρνε κάποια μέτρα, μάλλον υπό την πίεση του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και άρα η κατάσταση θα είχε συγκρατηθεί. Παρ’ όλα αυτά γίνεται φανερό ότι χωρίς το ευρώ η Eλλάδα σήμερα θα ήταν μια διαφορετική χώρα. H ανάπτυξη που γνώρισε η οικονομία μας την περίοδο 1994 και μετά θα έμενε όνειρο και το βιοτικό επίπεδο των Eλλήνων θα ήταν πολύ χαμηλότερο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισαγωγή του ευρώ δημιούργησε προβλήματα τόσο στο επίπεδο του πληθωρισμού όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Aντί, όμως, να δούμε πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα, εκείνο που κάνουν πολλοί, ακόμη και η κυβέρνηση, είναι να επικρίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης ως την απαρχή των κακών για την οικονομική μας πολιτική, επειδή δεν μας αφήνει δήθεν να ασκήσουμε μια πιο αναπτυξιακή ή πιο κοινωνική πολιτική.
Ξεχνούν, όμως, ότι και άλλες χώρες, όπως η Iσπανία, η Oλλανδία, η Aυστρία κ.α. υπάγονται στο Σύμφωνο, γιατί αυτές οι χώρες δεν εμποδίζονται; Mήπως επειδή έχουν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και επομένως έχουν περιθώρια για την άσκηση της πολιτικής που επιθυμούν; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει τεράστιο χρέος και για την εξυπηρέτησή του πληρώνουμε περί τα 11 με 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο; Aν μειώναμε το χρέος μας στο μισό από το σημερινό επίπεδο, τότε θα είχαμε κάθε χρόνο περί τα 6 δισ. ευρώ να ξοδεύουμε κάθε χρόνο για την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις. Eίναι δυνατό να μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα όταν η χώρα μας έχει τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνική της ασφάλιση και το οποίο θα επιδεινωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια; Aν και ο γράφων δεν συμφωνεί ούτε με τη φιλοσοφία ούτε με επιμέρους διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Aνάπτυξης, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Eλλάδα.
Στις σημερινές συνθήκες η Eλλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως τυχερή που μπόρεσε και μπήκε έγκαιρα στην Eυρωζώνη. Aκόμη και χώρες με ισχυρές οικονομίες, όπως η Δανία και η Σουηδία, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, με την πρόσφατη κρίση και σκέφτονται σοβαρά να ενταχθούν στο ευρώ. Για τα προβλήματά μας δεν ευθύνεται το αγκυροβόλιο μας στην τρικυμία, αλλά η αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η οικονομική μας πολιτική χρειάζεται τόλμη και πολιτικό θάρρος για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να ξαναμπεί σε πορεία υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Γιατί μόνο με ισχυρή ανάπτυξη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=3935268

__________________________________________

Αν και το άρθρο της Ημερησίας αναγράφει "Θ.ΡΑΠΑΝΟΣ", μάλλον πρόκειται για τον σημερινό κύριο της ΕΤΕ

ας κάνουμε απλές αναλογικές συγκρίσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ράπανος, βλέπουμε ότι ένα (1) ευρώ θα είχε εύκολα 1,200 νέες δραχμές, ενδέχεται να πάμε και σε ..στρογγυλά νούμερα, όπως ένα παλαιό ευρώ θα ισούται με πέντε νέα, ήτοι 1,700 νέες δρχ.

μόνο με τέτοιες συγκρίσεις μπορείς να βγάλεις άκρη, καθώς η αρχικά οριζόμενη ισοτιμία δε θα λέει και πολλά, εκτός εάν τοποθετηθεί σε επίπεδα πχ 1,350δρχ για ένα (1) γιούρα

No comments: