6.12.11

Standard & Poor's: Απειλεί με υποβάθμιση όλη την Ευρωζώνη Εθεσε σε καθεστώς επιτήρησης τις χώρες με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ

Με μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έθεσε, μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ, ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και ολόκληρου του πυρήνα με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ, σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative).

Ο οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως θέτει 15 μέλη της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. H Κύπρος, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, βρισκόταν ήδη σε creditwatch negative. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε creditwatch, αλλά στη βαθμίδα CC/Negative.

Με υποβάθμιση κατά μία μονάδα απειλούνται η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι υπόλοιπες χώρες -στις οποίες βρίσκεται και η Γαλλία- απειλούνται με υποβάθμιση κατά δύο μονάδες.

Το credit watch negative σημαίνει πως υπάρχει μία στις δύο πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες.

«Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποίθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως σύνολο» αναφέρει ο οίκος.

Η S&P επικαλείται πέντε αλληλένδετους παράγοντες για αυτούς τους κινδύνους: Οι ολοένα και πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σε όλη την Ευρωζώνη, τα αυξανόμενα spread ακόμη και για χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση βαθύτερης οικονομικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά χρέους σε πολλά κράτη και τον κίνδυνο ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης το 2012.

Το credit watch negative σημαίνει πως υπάρχει μία στις δύο πιθανότητα να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες. Ο οίκος αναφέρει ότι θα εξετάσει τις αξιολογήσεις τους αμέσως μετά την Σύνοδο Κόρυφης της 9ης Δεκεμβρίου και θα κινηθεί αναλόγως.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Ειδικότερα, η «λίστα των 15» έχει ως εξής:

 • Αυστρία AAA/Watch Neg/A-1+
 • Βέλγιο AA/Watch Neg/A-1+ 
 • Φινλανδία AAA/Watch Neg/A-1+ 
 • Γαλλία AAA/Watch Neg/A-1+
 • Γερμανία AAA/Watch Neg/A-1+
 • Λουξεμβούργο AAA/Watch Neg/A-1+
 • Ολλανδία AAA/Watch Neg/A-1+
 • Εσθονία AA-/Watch Neg/A-1+
 • Ιρλανδία BBB+/Watch Neg/A-2
 • Ιταλία A/Watch Neg/A-1
 • Μάλτα A/Watch Neg/A-1
 • Πορτογαλία BBB-/Watch Neg/A-3 
 • Σλοβακία A+/Watch Neg/A-1
 • Σλοβενία AA-/Watch Neg/A-1+ 
 • Ισπανία AA-/Watch Neg/A-1+
H εξέλιξη έρχεται ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε συμφωνία ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου -ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα, σε τροποιοήσεις στην ευρωπαϊκή συνθήκη που θα επιτρέπουν ευκολότερα επιβολή κυρώσεων στους δημοσιονομικά «απείθαρχους».

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=433456

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P, οι συστημικοί κίνδυνοι προέρχονται από πέντε αλληλένδετους παράγοντες:
1. Τους αυστηρότερους όρους δανεισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης.
2. Τα ενισχυμένα ασφάλιστρα κινδύνου σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και χωρών που διατηρούν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.
3. Τις συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν την άμεση κρίση εμπιστοσύνης της αγοράς, καθώς και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σχετικά με το πώς θα εξασφαλίσουν την οικονομική, χρηματοοικονομική και δημοσιονομική σύγκλιση μεταξύ των μελών της νομισματικής ένωσης.
4. Τα υψηλά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.
5. Τον αυξανόμενο κίνδυνο για μία οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη για το σύνολο του επόμενου έτους. Μάλιστα, ο οίκος δίνει 40% πιθανότητες για μία συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Ο οίκος θα ολοκληρώσει τη διαδικασία εξέτασης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η S&P προειδοποιεί τις Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο με υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που κινδυνεύουν με υποβάθμιση δύο βαθμίδων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_06/12/2011_465075


________________________________________

δε διάβαζα βουλωμένο γράμμα εχθές, απλά ήταν τα πράγματα, ο όρθος λόγος συνήθως κερδίζει, έρχεται ύφεση, η οποία πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερη από ότι αναμένεται...

οι οίκοι έχουν δίκιο

η πίεση προς το τύπωμα, ή κάποια λύση που να μπορεί να σταθεί περισσότερο από 1 μέρα ή 3 μήνες, συνεχίζεται

ως προς το poll που έβαλα επάνω δεξιά: τελικά οι οίκοι δείχνει ότι θα πετύχουν μεγαλύτερη νίκη από μια μεμονωνμένη υποβάθμιση της ΓΑΑλλίας - μία μονάδα την έχει σίγουρη!

ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι κλαίει και η Γερμανία! Πως θα πουλήσει στους πολίτες της "νέα" λιτότητα; Πως θα τους πουλήσει την επιπλέον εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;

και βέβαια ο euroδών είναι πιο κοντά

__________________________________________

νωρίτερα οι FT είχαν την αιτιολογία των S&P (http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2102845)

Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο επικαλούνται οι FT, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμη: «Κατά την άποψή μας η έλλειψη προόδου από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών στις προσπάθειές τους να ελέγξουν τη διάχυση της χρηματοοικονομικής κρίσης μπορεί να αντανακλά δομική αδυναμία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

__________________________________________

έχουν δίκιο

No comments: